Arhiv novic

Arhiv novic

Znani zmagovalci Borzenovega natečaja za študente 016

Znani zmagovalci Borzenovega natečaja za študente 016

Danes je Borzen, slovenski operater trga z elektriko, na Energetski zbornici Slovenije s svečano razglasitvijo in podelitvijo nagrad trem zmagovalcem uspešno zaključil drugi natečaj za študente 016 za najboljšo raziskovalno nalogo s področja izrabe vetra in /ali lesne biomase za proizvodnjo elektrike v Sloveniji. Na natečaj se je prijavilo blizu 60 študentov iz 20 fakultet. Prvo mesto je dosegel Jernej Knežič iz Fakultete za elektrotehniko Univerze v Mariboru, drugo mesto Ajda Kafol Stojanović iz Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, tretje mesto pa Klement Kralj iz Univerze za aplikativne znanosti iz avstrijske Koroške.  Številni študentje in ugledni strokovnjaki na področju energetike so z navdušenjem prisluhnili njihovi iskrivi javni predstavitvi zmagovalnih nalog. Da je mogoče izzive trajnosti v energetiki reševati z vključevanjem svežega pogleda in glasu mladih, kot tudi z veliko mero poguma izven cone udobja, so si bili enotni številni udeleženci zaključne okrogle mize »Izzivi vetra in mladih za prihodnost«.

 

 

Današnje izzive trajnosti v energetiki in prihodnosti je smotrno reševati s svežim pristopom, zato z natečajem dajemo glas mladim in njihovi viziji reševanja energetske prihodnosti, je naslovil udeležence dr. Karlo Peršolja, direktor Borzena. V nadaljevanju je izpostavil, da želi Borzen z letošnjim natečajem za študente doseči večje zavedanje o uporabnosti vetra in biomase pri mlajši populaciji ter predvsem vzpostaviti most med znanstveno-raziskovalnim potencialom študentov in aktualnimi dilemami obnovljivih virov energije ter učinkovite rabe energije s področja izrabe vetra in /ali lesne biomase za proizvodnjo elektrike v Sloveniji.  Z letošnjimi različnimi interdisciplinarnimi pristopi študentov in njihovimi raziskovalnimi nalogami iz rekordnega števila fakultet so zadovoljni, saj kaže, da so mladi vedno bolj seznanjeni s konkretnimi izzivi trajnostne energetike, kot se želijo vanje proaktivno vključevati,  potrebujejo pa, da jim damo priložnost in slišimo njihov glas.

Kot je poudaril mag. Klemen Potisek iz Ministrstva za infrastrukturo, prinaša uvajanje obnovljivih virov tudi veliko izzivov, ki jih bodo morali v prihodnosti reševati prav današnji študentje, zato je toliko bolj pomembno, da se jih čimprej vključi tudi v reševanje realnih vprašanj iz prakse.

Prvo mesto je po izboru strokovne komisije dosegel Jernej Knežič iz Fakultete za elektrotehniko Univerze v Mariboru, drugo mesto Ajda Kafol Stojanović iz Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, tretje mesto pa Klement Kralj iz Univerze za aplikativne znanosti iz avstrijske Koroške (Carinthia University of Applied Sciences). Vsi trije zmagovalci natečaja so si bili enotni, da proizvodnja elektrike iz vetrnih elektrarn oz. biomase predstavlja nov strokovni izziv, še posebej pa jih je nagovorilo to, da gre za resnične izzive sedanjosti. Nina Kranjec, Andraž Kovačič in Andraž Najžar so prejeli posebno priznanje komisije za perspektivno nalogo.

V nadaljevanju je dr. Miha Troha iz COMCOM premierno izpostavil sodobne izzive vetrnih elektrarn in pregledu enega izmed dejavnikov tveganja pri financiranju le-teh, ki postaja z večanjem deleža vetrne energije vse bolj izrazit in lahko v prihodnosti resno zamaje finančno stabilnost že obstoječih investicij na tem področju.

Konferenca se je zaključila s polemično okroglo mizo »Izzivi vetra in mladih za prihodnost« in enotno ugotovitvijo številnih udeležencev, da je potrebno pri reševanju izzivov trajnosti v energetiki slišati glas mladih, spodbuditi njihov pogum za reševanje izven cone udobja, kot tudi podpreti interdisciplinarne pristope, ki vodijo do novih rešitev, so si bili enotni udeleženci zaključne okrogle mize »Izzivi vetra in mladih za prihodnost«.

Več informacij o natečaju in zmagovalcih najdete na povezavi.  

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice