Arhiv novic

Arhiv novic

Znani zmagovalci Borzenovega hackathona za študente 018

Pretekli konec tedna je Borzen, slovenski operater trga z elektriko, na Energetski zbornici Slovenije izpeljal prvi študentski hackathon trajnostne energetike, kjer so se posvetili reševanju izziva – zasnova demonstracijskega parka igral, ki prikazujejo delovanje elektrarn na obnovljive vire energije. Prvo mesto je dosegla skupina študentov iz Fakultete za strojništvo v Ljubljani, ki je navdušila s svojo inovativnostjo.

Izzivi trajnostne energetike se porajajo tudi na področju informiranja in ozaveščanja o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije. Na Borzenu so se tako odločili, da pri reševanju teh izzivov dajo glas mladim. Povabili so jih, da pripravijo lastno vizijo zasnove demonstracijskega parka igral v obliki elektrarn na obnovljive vire energije. »Verjamemo, da imajo tudi mladi s svojim svežim pogledom in energijo, neko edinstveno vizijo trajnostne energetike. Na hackhatonu so nas prav vsi sodelujoči študentje navdušili z inovativnimi idejami,« je povedal direktor Borzena, dr. Karlo Peršolja.

Prvo mesto je po izboru strokovne komisije dosegla skupina štirih nadobudnih študentov iz Fakultete za strojništvo v Ljubljani, ki jo sestavljajo Domen Hojkar, Gašper Krivic, Žiga Mežnar in Nejc Osolnik. Zmagovalci so pripravili zasnovo zunanjega parka igral za otroke med 3. in 14. letom starosti, ki so ga poimenovali ecoSvet. V parku otroci s pomočjo sedmih različnih igral, to so ecoDirka, ecoTobogan, ecoVrtiljak, ecoVetrnice, ecoGugalnica, ecoPeč in ecoSvet, skozi igro spoznavajo obnovljive vire energije, pa tudi princip pretvorbe mehanske energije v električno. Park bi prostorsko umestili blizu mestnih središč, lahko pa bi tudi modularno nadgradili že obstoječe parke in moderno izvedbo otroških igrišč uvedli v več različnih krajev.

Z letošnjimi različnimi pristopi vseh sodelujočih študentov in njihovimi rešitvami so na Borzenu zadovoljni, saj kaže, da so mladi vedno bolj seznanjeni s konkretnimi izzivi trajnostne energetike ter se želijo vanje proaktivno vključevati. Borzen, ki izvaja programe informiranja in ozaveščanja o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije, pa želi tovrsten projekt igral v prihodnjih letih realizirati tudi v praksi.

Več informacij in fotogalerija na povezavi

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice