Arhiv novic

Arhiv novic

Zlati kamen 2017 v občino Podčetrtek

Razvojno najbolj prodorna občina je letos postala občina Podčetrtek in tako včeraj na tradicionalnem 6. srečanju županov in občin v Ljubljani prejela nagrado Zlati kamen. »Podčetrtek je zgleden primer razvojnega modela uspešnega manjšega kraja,« so v utemeljitvi nagrade zapisali organizatorji in dodali, da je bila rdeča nit izbire letos turizem. Nagrade so prejele še občina Cerkno (v prvi regiji zahodne Slovenije s Primorsko in Gorenjsko), Kamnik (v tretji regiji od Posavja do Koroške) in Lendava (v četrti regiji vzhodne Slovenije).

Kot so pojasnili organizatorji, so v občini ob Sotli »znali izkoristiti večino svojih danosti in s pomočjo prepleta najrazličnejših elementov zgraditi relativno močno blagovno znamko, ki Podčetrtek pozicionira kot »kraj telesnega in duhovnega zdravja«. Na ta vsebinski sklop so v Podčetrtku pripeli večje in manjše znamenitosti kraja in jih povezali v prepričljivo zgodbo, ponudbo pa s pomočjo dobro zasnovanih investicij še dodatno okrepili. Tako so se na znamko pripeli tudi lokalni podjetniki, s pomočjo njihovih izdelkov pa so v kraju razvili še nove dogodke,« pravijo.


Dodajajo, da je ob vsem tem zelo v ospredju trajnostni poudarek, za turizem v Podčetrtku pa da je značilen prav svojski perfekcionizem. »Ko na primer gradijo nove objekte, tako rekoč praviloma pobirajo nagrade za arhitekturo. Ob tem občina sodi med bolj aktivne: z uspešnimi projekti, podprtimi z evropskimi sredstvi, so uspeli močno dvigniti kakovost življenja v kraju,« pojasnjujejo svojo odločitev organizatorji.

Dodajajo, da je po indeksu razvojne uspešnosti ISSO, ki spremlja različne razvojne aspekte, Podčetrtek v zadnjih petih letih napredoval za 27 mest, uspešnost kraja pa da je vidna tudi na prvi pogled. »Podčetrtek je na robu Kozjanskega, ki je bilo pred nekaj desetletji sinonim za nerazvitost in revščino. Podčetrtek zdaj pobira evropske nagrade za urejenost kraja,« so pojasnili.

Poudarili so, da je k razvoju pripomogla »dobra uigranost vseh vpletenih: občinske politike in uprave, razvojne lokomotive kraja podjetja Terme Olimia, domačih podjetnikov in vseh ostalih deležnikov« ter da so bili glavno gonilo ljudje z dobro idejo in odprtostjo za sodelovanje.

Raziskava ISSO Zlati kamen vsako leto pregleda več kot 160.000 podatkov o vseh slovenskih občinah. Vanjo je vključenih več kot 50 ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti, ki se jih primerja skozi zadnja štiri leta v vseh slovenskih občinah. Dodatna kvalitativna analiza vključuje analizo strategije, odprtosti občine ter vključenosti občanov v odločanje in aktivnosti, pojasnjujejo organizatorji in dodajajo, da kazalniki ne merijo le stanja, ampak tudi aktivnosti in dinamiko sprememb skozi leta, s čimer se izkazuje razvojni napredek občine. Med kandidate za nagrado uvrstijo občine, kjer zasledijo sklope povezanih dobrih praks, ki dajejo merljive rezultate.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice