Arhiv novic

Arhiv novic

Zelena Ljubljana ostaja zelena

Drugega januarja se je končal enoletni projekt Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016. A naše glavno mesto bo nadaljevalo svojo pot po načelih trajnostnega razvoja, je na zaključnem dogodku izpostavila vodja projekta Zelena prestolnica Evrope 2016 in podžupanja mestne občine Ljubljana (MOL) Tjaša Ficko. Ljubljano bo na zelenem prestolu Evrope nasledil nemški Essen; uradna predaja naslova bo 21. januarja 2017.

Laskavi naziv Zelena prestolnica Evrope 2016, ki ga je naše glavno mesto prejelo lani, je Ljubljana obeležila s celoletnim programom, ki ga je razdelila na dvanajst tematskih mesecev.

»Januar je bil v znamenju pametnega ravnanja z odpadki, februarja je bila v ospredju lokalna samooskrba, marca odgovorno ravnanje z vodo, aprila kakovost zvočnega okolja, maja zelene površine, junija energetska učinkovitost, julija biotska raznovrstnost in čebele, avgusta trajnostni turizem, septembra trajnostna mobilnost in skrb za kakovost zraka, oktobra les, novembra prilagajanje podnebnim spremembam, decembra pa smo program zaključili z eko-inovacijami, zelenimi delovnimi mesti in trajnostnim lokalnim upravljanjem,« so našteli predstavniki MOL.

V letu dni se je v informacijski točki Točka.Zate., ki so jo postavili pred Mestno hišo, zvrstilo več kot 600 brezplačnih dogodkov, ki jih je obiskalo skoraj 34.000 ljudi. Kot poudarjajo predstavniki občine, so pri programu sodelovale vse ljubljanske četrtne skupnosti – vsaka izmed njih je bila tri tedne ambasadorka Zelene prestolnice Evrope 2016 in v tem času so na njihovem območju pripravili vrsto zelenih aktivnosti in dogodkov; skupaj več kot 220.

»Poleg četrtnih skupnosti so pri pripravi programa sodelovali še številni partnerji, od javnih zavodov in podjetij, ki delujejo pod okriljem Mestne občine Ljubljana, do šol in vrtcev ter nevladnih organizacij, posameznikov in zasebnih podjetij. Skupno je program soustvarjalo več kot 300 deležnikov,« navajajo odgovorni.

Naziv Zelena prestolnica Evrope 2016 ima za Ljubljano vrsto pozitivnih učinkov tako doma kot v tujini, je izpostavila Tjaša Ficko in dodala, da so v aktivnostih sodelovali številni Ljubljančani, tudi najmlajši. Kot je poudarila Fickova, je laskavi naziv povečal prepoznavnost Ljubljane v tujini, v evropskem prostoru so po njeni oceni še okrepili blagovno znamko mesta, prejeli so številna mednarodna priznanja in nagrade, povečal se je obisk tujih gostov in tudi zanimanje tujih investitorjev. »Vsi ti učinki pozitivno vplivajo na kakovost življenja v našem mestu, saj je bilo izvedenih veliko novih projektov, s katerimi smo še dodatno izboljšali življenje naših prebivalcev,« je prepričana. Zatrdila je, da bo Ljubljana še naprej stopala po »zeleni poti«, saj da jo ta naslov zavezuje k trajnostnim načelom razvoja. »Pri tem se zavedamo, da je treba pri vseh aktivnostih imeti v mislih zeleno komponento, brez katere v prihodnosti ne bo mogoče izvesti zastavljenih projektov«, je še dodala Tjaša Ficko.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice