Arhiv novic

Arhiv novic

Združenja za obnovljivo energijo: Negativne cene ogrožajo izpolnjevanje zelenih energetskih ciljev EU

Združenja za energijo iz obnovljivih virov so pozvala Evropsko komisijo, naj ukrepa proti negativnim cenam, ki jih povzroča presežna proizvodnja energije iz obnovljivih virov, saj te ogrožajo napredek regije pri izpolnjevanju podnebnih ciljev in ciljev energetske varnosti.

»Neobvladovana nihanja cen energije in prepogoste negativne cene ogrožajo vlaganje v nove sončne elektrarne,« je 19 združenj, ki delujejo na področju zelene energije, zapisalo v skupnem pismu evropski komisarki za energijo Kadri Simson.

»Zaradi obsežnejšega omejevanja proizvodnje v sončnih elektrarnah tvegamo nadaljnje zapravljanje sončne energije v teh poletnih mesecih,« so pojasnili v pismu in dodali, da v nekaterih državah članicah Evropske unije, kot sta Poljska in Češka, zaradi nepričakovano majhnega povpraševanja zapirajo sončne elektrarne.

V Uniji je lani zraslo za več kot 40 GW zmogljivosti za izkoriščanje sončne energije, kar je pomenilo skoraj 50-odstotno povečanje glede na leto 2021.

Po besedah združenj, med katerimi so SolarPower Europe, Italia Solare, Unef in Swissolar, gospodarski okvir Unije ne bi smel vplivati na naložbe v sončno energijo, saj te potrebujejo dolgoročno stabilno in predvidljivo okolje.

Pogodbe na razliko bi morale še vedno omogočati »stabilno nadomestilo, tudi če se signali v obliki negativnih cen okrepijo«, so zapisali.

Z ustreznimi ukrepi je treba po njihovem prepričanju zajeziti omejevanje proizvodnje energije iz obnovljivih virov ter omogočiti nesubvencioniranim solarnim projektom večje tržne prihodke, da s tem izravnajo obdobja negativnih cen.

Od maja dalje so številne evropske države zabeležile negativne cene več koncev tedna, to pa naj bi se zaradi večje proizvodnje v sončnih in vetrnih elektrarnah, šibkih cen plina ter zmanjšanega povpraševanja nadaljevalo še vse do konca poletja.

Po mnenju združenj bi si morali strošek negativnih cen deliti vsi proizvajalci, vključno s tistimi, ki uporabljajo fosilna goriva. Njihovi predlogi gredo v smer krepitve zmožnosti shranjevanja energije ter izboljšanja omrežne infrastrukture, da bi ta omogočala obsežnejšo rabo sončnih elektrarn. Nadalje bi morali oblikovalci politik po prepričanju avtorjev pisma odpraviti ozka grla pri uvajanju hibridnih solarnih projektov, kar pomeni kombinacije sončnih elektrarn in bodisi hranilnika energije ali drugega obnovljivega vira energije. Obenem so pozvali še k pospešitvi postopkov izdajanja dovoljenj ter gradnje nacionalne in čezmejne infrastrukture ter digitalizaciji omrežnih operaterjev.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice