Arhiv novic

Arhiv novic

ZDA in Kitajska formalno pristopili k pariškemu podnebnemu dogovoru

ZDA in Kitajska, ki sta skupno odgovorni za okoli 40 odstotkov vseh svetovnih emisij, sta 3. septembra ratificirali pariški podnebni dogovor, sporoča sekretariat okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC).

»V Ameriki imamo pregovor, ki pravi, da so dejanja glasnejša od besed ('Put your money where your mouth is', op. p.), in kar se tiče boja proti podnebnim spremembam, delata ZDA in Kitajska točno to – vodita z zgledom. Glede na to, da gre tu za največji svetovni gospodarstvi in pa tudi največji onesnaževalki, bo dal naš pristop pariškemu dogovoru še dodaten zagon, preostalemu svetu – tako razvitim državam kot tudi državam v razvoju – pa potrditev, da se je svet res podal v nizkoogljično prihodnost,« je v sporočilu za javnost, ki ga je izdala Bela hiša, dejal ameriški predsednik Barack Obama.

»Pariški dogovor sam po sebi seveda ne bo razrešil podnebne krize, pomagal pa bo oblikovati trden okvir, ki bo državam omogočil postopno zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida in zastavljanje ambicioznejših ciljev, ki bodo sledili nadaljnjemu tehnološkemu razvoju. Celovito izvajanje tega dogovora nam bo torej pomagalo upočasniti ali pa se celo povsem izogniti nekaterim najhujšim posledicam podnebnih sprememb, pri tem pa bomo ustvarili tudi nadaljnje pogoje za napredek,« izpostavi Obama.

»Rada bi se zahvalila Kitajski in ZDA za ratifikacijo tega prelomnega dogovora – dogovora, ki v sebi nosi potencial za trajnostno prihodnost za vse narode in vse ljudi,« je dejala izvršna sekretarka UNFCCC Patricia Espinosa. »Prej ko bo pariški dogovor ratificiran in se bo začel v celoti izvajati, bolj gotova bo ta prihodnost,« je še dodala.

Decembra lani je pariški dogovor podpisalo preko 190 držav, da pa bo dogovor dokončno sprejet in tudi prešel v veljavo, mora k njemu pristopiti vsaj 55 držav, ki predstavljajo vsaj 55 odstotkov skupnih svetovnih emisij. Zdaj, ko sta k dogovoru pristopili ZDA in Kitajska, znaša po ocenah UNFCCC doseženi delež že nekaj več kot 39 odstotkov.

Kitajska in ZDA pa sta 3. septembra naznanili tudi skupna prizadevanja za potrditev obsežne in ambiciozne spremembe drugega, sorodnega dogovora – montrealskega protokola – ki si ga želita izvesti oktobra na srečanju obeh vlad v ruandski prestolnici Kigali. Državi pa sta naznanili tudi to, da nameravata na srečanju Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO), ki se bo odvilo še ta mesec, podpreti tudi ukrepe na področju letalskih emisij.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice