Arhiv novic

Arhiv novic

Zasebne banke zmanjšale financiranje za najbolj sporna fosilna goriva za 22 %

Finančno poročilo o fosilnih gorivih za leto 2017 (Fossil Fuel Finance Report Card 2017) je pokazalo, da je 37 največjih zasebnih bank v Severni Ameriki, Evropi, na Japonskem, Kitajskem in v Avstraliji v letu 2016, prvem koledarskem letu po podpisu pariškega podnebnega sporazuma, financiranje najbolj okolju škodljivih projektov na področju fosilnih goriv zmanjšalo za 22 odstotkov glede na predhodno leto.

»Teh 37 velikih bank je leta 2016 vodilnim energetskim podjetjem namenilo nekaj manj kot 87 milijard dolarjev za pridobivanje, predelavo in kurjenje najbolj škodljivih fosilnih goriv. To je bistveno manj ob obsega njihovega financiranja leta 2015 (111 milijard dolarjev), pa tudi manj kot leta 2014 (92 milijard dolarjev),« kaže poročilo o fosilnih gorivih, ki so ga pripravile organizacije BankTrack, Rainforest Action Network (RAN), Oil Change International in Sierra Club.

»Čeprav je ta 22-odstotni padec glede na predhodno leto korak v pravo smer, pa 290 milijard dolarjev neposrednega in posrednega financiranja okolju najbolj škodljivih projektov na področju fosilnih goriv v zadnjih treh letih predstavlja nove naložbe prav v tiste podsektorje, katerih širitev je najbolj v navzkrižju s prizadevanji za dosego podnebnih ciljev, spoštovanjem človekovih pravic in ohranjanjem ekosistemov,« so poudarili avtorji poročila.

Zapisali so tudi, da »je v luči dejstev, da v svetovnem ogljičnem proračunu ni prostora za nove premogovne projekte in da bi bilo treba tudi obseg obstoječih premogovnih elektrarn skrčiti, zaskrbljujoče, da je bil trend financiranja proizvodnje elektrike s pomočjo premoga v zadnjih treh letih pozitiven. Velike banke so skupaj za to področje namenile 74,71 milijarde dolarjev; pri tem je so imele vodilno vlogo kitajska banka China Construction Bank in tri druge kitajske banke, prvi zahodni bankir za premogovne elektrarne pa je bila banka JPMorgan Chase«.

»Omenjeni strmi upad financiranja je sicer spodbuden, toda še pomembneje je, da to ne bo zgolj začasen padec, temveč začetek hitrega opuščanja. Če želimo izpolniti cilj pariškega sporazuma in preprečiti dvig povprečne globalne temperature za več kot 2 °C – pri čemer gredo prizadevanja v smeri dviga za največ 1,5 °C –, je treba povsem zaustaviti vse financiranje novih okolju najbolj škodljivih projektov na področju pridobivanja fosilnih goriv in s tem povezane infrastrukture,« so dodali avtorji poročila Fossil Fuel Finance Report Card 2017

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice