Arhiv novic

Arhiv novic

Zaradi večjega deleža OVE bi bil višji tudi svetovni BDP

Občutno zvečanje deleža obnovljivih virov energije (OVE) v svetovni mešanici energetskih virov do leta 2030 – delež OVE naj bi takrat dosegel 36 odstotkov –, bi povišalo svetovni BDP za do 1,1 odstotka oziroma za približno 1,3 bilijona dolarjev, kaže analiza Mednarodne agencije za obnovljive vire energije (IRENA). Hkrati bi večji delež OVE pozitivno vplival tudi na socialno varstvo in zaposlovanje.

Poročilo z naslovom Prednosti obnovljivih virov energije: Merjenje ekonomike (Renewable Energy Benefits: Measuring the Economics), ki ga je IRENA pred kratkim izdala, prinaša prvo globalno oceno makroekonomskih učinkov uvajanja obnovljivih virov energije. Natančneje, navaja prednosti, ki bi bile dosežene v okviru scenarija podvojitve svetovnega deleža obnovljivih virov energije do leta 2030 iz ravni leta 2010.

Kot kaže poročilo, bi izboljšave blaginje ljudi zaradi večjega deleža OVE krepko presegle pozitivne učinke višjega BDP-ja, in sicer zaradi številnih socialnih in okoljskih koristi. Ocenjujejo, da bodo vplivi uvajanja večjega deleža OVE na blaginjo trikrat do štirikrat večji kot vpliv na BDP, s tem, da se bo svetovna blaginja povečala za 3,7 odstotka. Pričakujejo tudi rast števila delovnih mest v sektorju obnovljivih virov energije, in sicer iz današnjih 9,2 milijona na več kot 24 milijonov do leta 2030.
 

Celotno poročilo lahko najdete TUKAJ.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice