Arhiv novic

Arhiv novic

Zaradi e-mobilnosti večja raba elektrike in manjša goriv

Zaradi električne mobilnosti se bo povečala poraba električne energije, hkrati pa se bo zmanjšala poraba goriv, pravi dekan ljubljanske Fakultete za elektrotehniko in predsednik slovenske Platforme za pametna omrežja prof. dr. Igor Papič. Torej bomo potrebovali nove proizvodne zmogljivosti za električno energijo, napoveduje.

Nemčija naj bi po letu 2030 dovolila le še registracijo brezogljičnih vozil, kar pa pomeni, da lahko v prihodnjih letih pričakujemo bistveno več električnih vozil tudi na naših cestah. Trenutno znaša v EU povprečni delež prodaje električnih vozil 0,6 odstotka (v Sloveniji je ta delež lani dosegel 0,3 odstotka).

Če bo Nemčija uresničila svojo napoved in če se bo temu pridružila tudi EU, bo večji obseg električnih vozil zahteval pametno polnilno infrastrukturo, ob tem pravi Igor Papič. To med drugim pomeni, da bo treba polnjenje v večernih urah nadzorovati in ga zamikati v čas proti jutru.

Kot pravi Papič, je težko govoriti o pasteh in prednostih tega, da postajata energetika in promet vse bolj prepletena. »Dejstvo pa je, da se bo zaradi e-mobilnosti povečala poraba električne energije in na drugi strani zmanjšala poraba goriv. Torej bomo potrebovali nove proizvodne zmogljivosti za električno energijo,« napoveduje.
Ocenjuje, da omenjene napovedi Nemčije predstavljajo velik pretres predvsem za avtomobilsko industrijo. »Po informacijah iz Nemčije med avtomobilsko industrijo in elektroenergetiki tako že potekajo intenzivni razgovori,« je še dodal Papič.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice