Arhiv novic

Arhiv novic

Za zeleno prihodnost potrebujemo inovativne rešitve

Če hočemo biti do leta 2030 med državami, ki izpolnjujejo okoljske zahteve in so med vodilnimi na področju zelene mobilnosti, moramo slediti razvoju. To pa lahko dosežemo le s pomočjo raziskav, inovativnih rešitev ter tudi z državnimi ukrepi za spodbujanje zelene mobilnosti, je dejal predsednik vlade dr. Miro Cerar na nedavni konferenci 'Pametna mobilnost za zeleno prihodnost', ki sta jo na Brdu pri Kranju pripravila ministrstvo za infrastrukturo (MzI) in Evropska komisija. Na omenjeni konferenci naj bi prišli do novih razvojnih idej, ki naj bi jih država in EU tudi finančno podprli.

Cilj naše države je, da bo leta 2030 med vodilnimi državami na področju zelene mobilnosti, saj bomo imeli za 30 % nižjo porabo energije, napoveduje vlada. To naj bi dosegli predvsem z vzpostavitvijo ustrezne infrastrukture in s povečanjem uporabe čistejše energije z nizkimi emisijami. Naša država tako vzpostavlja omrežje polnilnih mest za električna vozila (teh je že več kot 470), spodbuja nakup električnih vozil, krepi železniško infrastrukturo, spodbuja souporabo električnih vozil in podobno. Kot je povedal Cerar, je Slovenija »s svojimi izvedenimi ukrepi ena od nosilcev razvoja v širši regiji«.

Slovenija je na nekaterih področjih že med vodilnimi, je predstavnikom gospodarstva, energetike, javne uprave, raziskovalnih inštitucij ter interesnih in strokovnih združenj dejal Miro Cerar. Tako je na primer naša država ena od prvih, ki uvaja souporabo električnih vozil v državni upravi. »Zelo ambiciozni moramo biti pri uporabi vseh alternativnih goriv, zemeljskega plina, vodika in bioplina,« je dejal Cerar. Dodal je, da moramo pri določanju ukrepov zelene mobilnosti opredeliti takšne finančne in davčne spodbude, ki bodo državljane spodbujale k uporabi vozil na tista alternativna goriva, s katerimi bomo z majhnimi vložki dosegli največje možne učinke.

Po njegovi oceni na primer izstopa naš poslovni model solastništva in souporabe električnih vozil, vse bolj prepoznavni postajamo na področju digitalne preobrazbe, slovensko znanje, izdelki, tehnološke in družbene inovacije pa so med najboljšimi v svetovnem merilu, je dejal Cerar.

Prepričan je, da ima področje pametne mobilnosti izjemen potencial, naloga vlade pa je zagotoviti ustrezno normativno okolje za raziskovanje in hitrejši prenos znanja. Kot je dejal premier, vlada spodbuja inovativnost industrije in promovira zeleno mobilnost ter tudi podpira številne projekte.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je poudaril, da se mora vlada povezati z gospodarstvom in da morajo skupaj najti perspektivne programe in rešitve ter projekte pripraviti tako, da bodo ti lahko financirani tudi z evropskimi sredstvi. Opozoril je, da ima Slovenija precej podjetij, ki imajo vodilno vlogo na področju električnih pogonov, razvoja baterij in tehnologij upravljanja ter vodenja prometa ter da je uresničitev tovrstnih projektov pomembna ne le za gospodarski razvoj, ampak tudi z družbenega in okoljskega vidika.

Tudi v evropskih strategijah razvoja prometa sta glavni temi digitalizacija in razogljičenje prometa, da bi s tem izboljšali njegovo upravljanje, število prometnih nesreč in tudi njegov vpliv na okolje, je povedala evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Poudarila je, da iz EU izhaja 40 % vseh zelenih patentov in da želi EU ostati vodilni igralec na tem področju. Tudi zato je pomembno, da finančno podpira številne razvojne iniciative, meni Bulčeva, ki ozelenitev prometa vidi kot odlično priložnost za preoblikovanje gospodarstva in povečanje energetske neodvisnosti.

 

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice