Arhiv novic

Arhiv novic

Za trajnostno mobilnost letos načrtovanih do 110 mio EUR spodbud; za proizvodnjo iz OVE pa dobrih 130 mio EUR

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) načrtuje, da bo oktobra objavilo javni razpis za spodbujanje trajnostne mobilnosti na horizontalni ravni v višini 19 milijonov evrov, za infrastrukturo v trajnostno mobilnost in postavitev polnilnih mest za alternativna goriva pa bo letos razpisanih nadaljnjih 90 milijonov evrov. Do konca leta pa so načrtovane še spodbude s področja proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov energije (OVE), daljinskih sistemov na OVE in celovite energetske prenove javnih stavb.

Proizvodnji elektrike iz geotermalne in hidroenergije bo namenjenih 50 milijonov evrov (razpis je načrtovan za november), upravičenci pa so elektroenergetska podjetja in investitorji v proizvodne naprave.

Medtem bo dobrih 41 milijonov evrov namenjenih mestnim občinam za izgradnjo trajnostne infrastrukture za trajnostno mobilnost (razpis je najavljen za november).

Do konca leta, torej decembra, pa je načrtovanih nadaljnjih sedem javnih razpisov, med njimi je tudi več kot 32 milijonov evrov vreden razpis za spodbujanje novih daljinskih sistemov na OVE (ogrevanje in hlajenje), dobrih 82 milijonov evrov bo namenjenih proizvodnji elektrike iz sončne in vetrne energije (upravičenci so podjetja, javni sektor, gospodinjstva, občine, zadruge, zavodi, posamezniki), več kot 51 milijonov evrov pa bo namenjeno ukrepom energetskih prenov stavb (tudi javnih).

Za postavitev polnilnih mest za alternativna goriva bo na voljo 7,75 milijona evrov, za infrastrukturo za trajnostno mobilnost na lokalni ravni pa bo ministrstvo namenilo 41 milijonov evrov.

Za januar prihodnje leto je napovedan razpis za naložbe v celovito energetsko prenovo stavb zasebnega storitvenega sektorja v višini 15 milijonov evrov, v celovito energetsko prenovo zasebnih večstanovanjskih stavb pa bo šlo več kot 13 milijonov evrov (razpis je napovedan za februar 2024).

Prihodnje leto junija je napovedan tudi razpis v višini slabih 30 milijonov evrov za spodbujanje lokalnih energetskih skupnosti, pa tudi razpisa za spodbujanje naložb in tehnologij za pretvorbo viškov električne energije iz OVE ter povezovanje omrežij za potrebe shranjevanja ob pretvorbi (24,65 mio EUR) in za spodbujanje uporabe alternativnih goriv v mestih (12 mio EUR).

Na ministrstvu poudarjajo, da so vsi podatki o načrtovanih ukrepih indikativne narave in se lahko tekom priprave spremenijo.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice