Arhiv novic

Arhiv novic

Za projekte celovite energetske prenove večstanovanjskih stavb v javni lasti denar iz mehanizma CTN

Združenje mestnih občin Slovenije (ZMOS) je v prvi polovici avgusta potrdilo prva seznama izbranih operacij, ki bodo financirane z uporabo mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). V izbor za sofinanciranje iz Evropskega sklada za regionalni razvoj se je uvrstilo 34 celovitih projektov za urbano prenovo in devet projektov celovite energetske prenove večstanovanjskih stavb v javni lasti, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor (MOP).

ZMOS je seznama izbranih projektov urbanega razvoja za celovito urbano prenovo in za energetsko prenovo stanovanj v javni lasti, s katerimi želijo mestne občine doseči cilje zastavljene v trajnostnih urbanih strategijah, potrdil potem, ko sta ministrstvi za okolje in prostor ter za infrastrukturo (MzI) ugotovili, da je bil postopek izbora operacij izveden skladno s predpisi in navodili.

Kot so pojasnili na MOP, ZMOS načrtuje objavo še tretjega povabila, tokrat za ukrepe trajnostne mobilnosti v mestih, predvidoma konec septembra.

Mehanizem CTN je namenjen izvajanju trajnostnih urbanih strategij mestnih občin, predpogoj za črpanje teh sredstev pa je priprava dokumentov Trajnostne urbane strategije (TUS) in pripadajočega izvedbenega načrta (IN TUS), ki ga je večina mestnih občin že oddala. Z uporabo mehanizma CTN je tako mestnim občinam zagotovljenih 139 milijonov evrov, od tega 112 milijona evrov nepovratnih namenskih sredstev EU za kohezijsko politiko in 27 milijonov evrov sredstev, ki jih bo prispevala naša država. Evropska sredstva v višini 102 milijona evrov prispeva evropski sklad za regionalni razvoj, 10 milijonov evrov pa kohezijski sklad.

Po mehanizmu CTN se financirajo ukrepi energetske prenove večstanovanjskih stavb v javni lasti, trajnostne mobilnost in izboljšanja urbanega okolja.

Seznam izbranih operacij najdete TUKAJ.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice