Arhiv novic

Arhiv novic

Za prehod v krožno gospodarstvo več milijard evrov

Evropska komisija je sprejela ambiciozen nov sveženj o krožnem gospodarstvu. Z njim želi spodbuditi prehod na krožno gospodarstvo, kar naj okrepilo konkurenčnost Evrope v svetu, spodbudilo trajnostno gospodarsko rast in ustvarilo nova delovna mesta. Za ta prehod bo zagotovljenih 650 milijonov evrov iz programa Obzorje 2020 in 5,5 milijarde evrov iz strukturnih skladov, obljubljajo pri Komisiji.

Ukrepi v novem svežnju, ki naj bi spodbujali tako podjetja kot potrošnike, bodo omogočili boljši izkoristek surovin, proizvodov in odpadkov, posledično pa prinesli prihranek energije in zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, so sporočili iz Evropske komisije. »Predlagani ukrepi, kot je na primer povečanje recikliranja in ponovne uporabe, bodo prispevali k »zaprtju zanke« življenjskih ciklov proizvodov in bodo koristili tako okolju kot gospodarstvu. Omogočili bodo kar največji izkoristek vseh surovin, proizvodov in odpadkov ter njihove vrednosti, s čimer se bodo povečali prihranki energije in zmanjšale emisije toplogrednih plinov,« pravijo v Evropski komisiji in dodajajo, da predlogi zajemajo celoten življenjski cikel proizvodov od proizvodnje in potrošnje do ravnanja z odpadki in trga za sekundarne surovine.

Denar za ta prehod bodo zagotovili iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov, in sicer 650 milijonov evrov iz programa Obzorje 2020 (program EU za financiranje raziskav in inovacij) in 5,5 milijarde evrov iz strukturnih skladov za ravnanje z odpadki ter naložbe v krožno gospodarstvo na nacionalni ravni.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice