Arhiv novic

Arhiv novic

Z nestanovitnimi viri energije vstopamo v nov svet

Obnovljivi viri so prinašalci velikih sprememb, energetska omrežja pa niso nacionalna, saj naša dejanja vplivajo na naše sosede, je bilo med drugim slišati na Evropskem tednu energetskih podjetij na Dunaju.

Na energetski sceni je nov obraz – povpraševanje (po energiji), ki bi moralo biti v enakem konkurenčnem položaju kot proizvajalci energije. Pri tem pa igra pomembno vlogo fleksibilnost, in to tako pri zagotavljanju zadostne proizvodnje energije kot pri novih medomrežnih povezavah, oblikovanju podpornih shem za obnovljive vire (OVE) itd.

Pojavlja se torej potreba po večji fleksibilnosti elektroenergetskega sistema. V osrednji Evropi imamo že precejšen delež OVE, ki še vedno raste, medtem ko je na nekaterih trgih (na primer v Bolgariji in Romuniji) še vedno veliko konvencionalnih elektrarn.

Bo pa treba zato vloge, odgovornosti in format podatkov (o porabi energije) uskladiti na ta način, da bi lahko vzpostavili fleksibilnost, ki bi segala preko meja. Avstrija je začela pred dvema letoma prilagajati produkte, časovne izseke in minimalno velikost ponudb, tako da bi lahko ti vključevali čim več udeležencev in ustvarjali večjo fleksibilnost.

Bodo pa morali uporabnike k sodelovanju pri vzpostavljanju fleksibilnosti v prihodnje spodbujati trgi.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice