Arhiv novic

Arhiv novic

Z energetsko učinkovitostjo si v EU kruh služi skoraj milijon ljudi

Nedavna študija Evropske komisije kaže, da je imelo v letu 2010 zaradi energetske učinkovitosti v EU službo približno 900.000 ljudi. Delajo predvsem v dejavnostih, kjer proizvajajo energetsko učinkovite izdelke ali take, ki energetsko učinkovitost omogočajo, pa tudi v storitvenih dejavnostih spodbujanja in izvajanja projektov energetske učinkovitosti.

Študija, ki je ocenjevala zaposlovanje in družbeni vpliv energetske učinkovitosti in ki so jo objavili v tem mesecu, ugotavlja, da so sektorji z največ delovnimi mesti na področju energetske učinkovitosti tisti, ki proizvajajo izdelke, ki omogočajo energetsko učinkovitost, ali pa so del njihovih dobavnih verig. To vključuje delovna mesta v proizvodnji strojev in opreme, ki omogoča proizvodnjo energetsko učinkovitih izdelkov, pa tudi delovna mesta v podjetjih, kjer proizvajajo energetsko učinkovite izdelke.

Avtorji študije napovedujejo, da si lahko v prihodnosti v proizvodnji in vgradnji energetsko učinkovitih izdelkov obetamo še več delovnih mest, predvsem zato, ker gre za delovno intenzivne dejavnosti. Ugotavljajo tudi, da so največje možnosti za nastanek novih delovnih mest na področju energetske učinkovitosti v gradbeništvu in sektorju transporta, ki vključuje tudi avtomobilsko industrijo. 

Prepričani so, da bodo nova delovna mesta nastala v proizvodnji električnih ali hibridnih avtomobilov, hkrati z njimi pa bodo nastale tudi zahteve po novih znanjih in spretnostih, na primer pri proizvodnji baterij za avtomobile ter pri vzdrževanju in nadzoru izpustov. Še več delovnih mest naj bi po napovedih študije nastalo s povečanim izvozom električnih oziroma hibridnih vozil.

Tudi gradbeništvo naj bi bilo pomemben vir tako delovnih mest za manj usposobljene delavce kot za tiste visoko kvalificirane. V njem se bo na primer povečalo povpraševanje po novih znanjih in spretnostih na področju ravnanja z novimi materiali in tehnologijami, na področju trajnostnih gradbenih procesov, načrtovanja, upravljanja in izračuna ogljičnih odtisov, navaja študija.

Na splošno naj bi se povečalo povpraševanje po visoko usposobljenih delavcev v poklicih, ki vključujejo revidiranje, svetovanje, organizacijo in posvetovanja, kot so na primer vodje velikih gradbenih projektov. Gradbeništvo bo potrebovalo visoko usposobljene delavce s področja znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike.

Kljub obetavnim napovedim pa študija opozarja, da je v sektorju gradbeništva veliko samozaposlenih, kar ovira usposabljanje in izobraževanje delovne sile. Potencialno pomanjkanje znanja v tem sektorju lahko tako upočasni razvoj na tem področju, pravi študija, ki med drugim opozarja tudi na številna poročila, ki dokazujejo, da energetsko učinkovitejše stavbe na trgu dosegajo višje vrednosti. Študija še navaja, da so lahko na primer v ZDA vrednosti stavb, ki imajo energetsko izkaznico, za 10 do 16 odstotkov višje od primerljivih stavb brez energetske izkaznice.


 


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice