Arhiv novic

Arhiv novic

Vlada tudi o uredbi o preverjanju energijske učinkovitosti proizvodov

Na zadnji seji je vlada sprejela stališče, da Slovenija podpira sprejem delegirane uredbe Evropske komisije (EK) v zvezi z dovoljenimi odstopanji pri postopkih preverjanja energijske učinkovitosti proizvodov, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo (MzI). 

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, sta Direktiva o okoljsko primerni zasnovi proizvodov in Direktiva o energijskih nalepkah proizvodov direktivi t.i. »novega pristopa«, kar pomeni, da lahko dobavitelji (proizvajalci in uvozniki) sami preizkusijo svoje izdelke in s tem zagotovijo skladnost z zahtevami izvedbenih ukrepov (v primeru okoljsko primerne zasnove) ali delegiranih aktov (v primeru označevanja z energijskimi nalepkami). Na osnovi teh rezultatov dobavitelji napišejo izjavo o skladnosti, ki je pogoj za to, da se izdelek lahko označi z znakom skladnosti CE.

Za preverjanje tega, ali dobavitelji izpolnjujejo zahteve o označevanju z energijskimi nalepkami in zahteve o okoljsko primerni zasnovi, pa so zadolžene države oziroma njihovi nadzorni organi. Zato tudi sami preizkušajo izdelke, ki so že dani na trg, glede dejansko izmerjene učinkovitosti proizvoda in vrednosti, ki jo je deklariral dobavitelj. A ker se razlikam med merilno opremo, ki jo uporabljajo dobavitelji, in opremo, ki jo uporabljajo organi za nadzor po vsej EU, ni mogoče izogniti, je določeno dovoljeno odstopanje. »Ker se je pri nadzoru ugotavljalo, da so proizvajalci sistematično uporabljali dovoljena odstopanja, da bi ustvarili vtis, da so njihovi proizvodi učinkovitejši, se je Evropska komisija ob podpori držav članic, številnih predstavnikov evropske industrije in potrošniških organizacij odločila, da prepreči takšne zlorabe,« so pojasnili na ministrstvu.

S sprejemom delegirane uredbe v zvezi z dovoljenimi odstopanji pri postopkih preverjanja energijske učinkovitosti proizvodov se bo spremenila priloga, ki natančneje določa način preverjanja skladnosti proizvoda s strani organov za nadzor trga, ki bo sedaj poenoten za petnajst skupin proizvodov, so povedali na MzI in dodali, da je to tudi bolj ekonomično kot spreminjati 15 uredb posebej.

 

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice