Arhiv novic

Arhiv novic

Vlada dopolnila uredbo o manjših napravah za OVE in SPTE

Vlada je dopolnila uredbo o manjših napravah za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije (OVE) ali s soproizvodnjo z visokim izkoristkom (SPTE), so sporočili z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE).

»Dopolnitev omogoča, da se iz uporabe uredbe izvzame manjše naprave za individualno samooskrbo po zakonu o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (ZSROVE) s priključno močjo do vključno 50 kW, saj se za te naprave uporablja enostavni postopek po 42. členu ZSROVE,« so pojasnili na MOPE.

Uredba velja praviloma za vse proizvodne naprave na OVE ali SPTE, ki se postavljajo v, na ali ob obstoječi stavbi ali gradbenem inženirskem objektu, ne glede na način priključitve - na notranjo nizkonapetostno inštalacijo objekta ali direktno na omrežje. 

Edine naprave, za katere ta uredba do zdaj ni veljala, so naprave za individualno samooskrbo, kot so opredeljene v uredbi o samooskrbi z električno energijo iz OVE.

»Ker je samooskrba po EZ-1 omejena na gospodinjske in male poslovne odjemalce, gre tu za majhne proizvodne naprave, katerih namestitev se po veljavni gradbeni zakonodaji šteje za vzdrževalno delo. Po novem sistemu samooskrbe po ZSROVE in novi uredbi o samooskrbi z električno energijo iz OVE pa te omejitve na gospodinjske in male poslovne odjemalce ni več, kar pomeni, da so lahko v individualno samooskrbo vključena vsa merilna mesta, tudi taka z veliko priključno močjo,« so pojasnili na MOPE. 

V takih primerih – iz varnostnih razlogov - ne bi bilo primerno, da so večje proizvodne naprave za individualno samooskrbo oproščene določenih preveritev, kot to velja za manjše, so zapisali. 

Glede na navedeno je vlada zdaj uredbo dopolnila na način, da se je določila izjema tudi za naprave za individualno samooskrbo po ZSROVE, a z velikostno omejitvijo (tj. izjema velja samo za najmanjše).

Predlagana sprememba v praksi pomeni, da bodo tisti, ki postavljajo v, na ali ob obstoječo stavbo ali gradbeni inženirski objekt napravo za individualno samooskrbo s priključno močjo večjo od 50 kW, morali izpolnjevati pogoje po uredbi. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice