Arhiv novic

Arhiv novic

Violeta Bulc: Boja proti podnebnim spremembam ne bomo dobili v pisarnah, ampak na terenu!

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je na nedavni konferenci Civitas izpostavila, da si vsi skupaj – Bruselj in različni deležniki - delimo interes glede načina življenja, glede mest »in mar nam je, kako živimo«. To pa je tudi poanta Civitasa, torej, kako naj izboljšamo življenje in kaj lahko storimo sami, ne glede na svoj rang ali geografsko pozicijo. »Boja proti podnebnim spremembam ne bomo dobili ali izgubili v pisarnah, ampak na terenu, v mestih,« je jasna Bulčeva. Še bolj odločna je, ko pravi, da Evropa ve, kako graditi in razvijati mesta.

»Ne spodbujam vas, da gledate samo navznoter, ampak, da se obrnete tudi navzven. Kitajska si denimo želi imeti podobna mesta, kot jih imamo v Evropi. Smo nedvomno na poti v bolj trajnostna mesta, ki so tudi bolj konkurenčna. Sodelovanje in zabava odpira srce inovacijam in Civitas je za to odlična platforma,« je poudarila.

Vse več mest in regij ima vizijo oziroma strategijo brezogljičnosti, je izpostavila. Na eni strani gre za vprašanje zdravja - kjer lahko denar usmerimo na nove naložbe, ki obetajo, na drugi strani pa gre za poslovne priložnosti. »Zeleno pomeni pametne naložbe. Evropa to vse bolj dojema in tukaj moramo biti vedno pozorni. Gre za delovna mesta, ki so visokokavostna, pa to ni nikakršen politični pamflet. Če so bila recimo kolesa pred 100 leti v ospredju, sedaj to spet postajajo,« pravi komisarka iz Slovenije.

Katainen o tem, da je denarja na trgu dovolj

Evropski komisar za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost Jyrki Katainen je na konferenci govoril o novih priložnosti investicijskega načrta, med drugim bo prihodnje leto na voljo nova spletna stran, kjer bodo zbrani vsi javni in zasebni projekti, torej številni investicijski načrti, ki bodo tudi ocenjeni. Kot pravi Katainen, denar na trgu je: »Denar na trgu je – morda ga vlade nimajo, a denar na trgu obstaja. Manjka pa tvegani kapital.«

Ljubljanski župan Zoran Janković je na koncu še poudaril, da sta v ospredju dva problema, ki težita Evropo – podnebne spremembe in migranti. »Oboje zahteva solidarnost, do ljudi in do generacij, ki prihajajo. Ali smo tako egoistični, da bomo poskrbeli samo zase, in pustili vnuke in vnukinje, da bodo v svetu, ki ne bo tako prijazen do njih?« se je vprašal župan, ki je z nasmeškom zbranim dal vedeti, da so v »najlepšem mestu na svetu«. Kot je znano, bo Ljubljana prihodnje leto zelena prestolnica Evrope. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice