Arhiv novic

Arhiv novic

Vetrna energija leta 2030 največji vir za proizvodnjo elektrike?

Vetrna energija ima že sedaj pomembno mesto v evropskem elektroenergetskem sektorju. Lani je bilo v EU nameščenih 11.791 MW vetrnih zmogljivosti – več kot na področjih plina in premoga skupaj. Vetrna energija lahko trenutno pokrije 10,2 odstotka evropskih potreb po električni energiji – ob koncu leta 2014 so skupne vetrne zmogljivosti znašale 128,8 GW, je zapisano v poročilu, ki ga je pred dnevi izdalo Evropsko združenje za vetrno energijo (European Wind Energy Association – EWEA).

Kot je zapisano v poročilu, bi lahko vetrna energija z namestitvijo 392 GW zmogljivosti do leta 2030 postala največji vir proizvodnje električne energije, torej pred premogom in plinom. Po podatkih združenja EWEA je bil na področju vetrne energije dosežen velik napredek, predvsem v povezavi z zmanjševanjem tehnoloških stroškov, medtem ko finančna skupnost gleda na vetrno energijo kot na vedno bolj dragoceno naložbo. EU bo morala kot svetovna voditeljica na področju obnovljivih virov energije (OVE) poskrbeti, da se trenutni zagon ne izgubi, pri razvoju vetrne energije pa bo morala izkoristiti tudi prednost prvega na trgu, saj vključuje ta vrsta energije najbolj stroškovno učinkovito tehnologijo za blažitev podnebnih sprememb, je zapisano v poročilu.

Po podatkih Evropske komisije ima EU trenutno okoli 140 GW vetrnih zmogljivosti, ki vključujejo več kot 13 GW vetrnih elektrarn na morju. Te zmogljivosti bi lahko do leta 2020 narasle na 210 GW, do leta 2030 pa na 350 GW. Komisija je z določitvijo podnebnih ciljev za leti 2020 in 2030 oblikovala ustrezen političen okvir za nadaljnje spodbujanje uporabe OVE, sedaj pa oblikuje tudi zakonodajne predloge za novo direktivo o OVE, ki se bo osredotočala predvsem na doseganje ciljev po letu 2020, deluje pa tudi na področju oblikovanja trga, ki bo zagotovil vključitev OVE v energetski trg.

Stroški vetrnih elektrarn na kopnem naj bi bili po podatkih Evropske komisije v mnogih državah že zdaj konkurenčni drugim virom električne energije, zelo velik potencial pa imajo tudi vetrne elektrarne na morju, a bi moral sektor v tem primeru nekoliko znižati stroške. Severno morje je še posebej primerno za namestitev tovrstnih elektrarn in bo igralo tudi ključno vlogo pri krepitvi energetske varnosti v EU ter pri razogljičenju gospodarstva, pravi Komisija.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice