Arhiv novic

Arhiv novic

Večja proizvodnja in raba električne energije

Proizvodnja električne energije se je v decembru 2016 v primerjavi s prejšnjim mesecem povečala za 5 %, prav tako se je povečala oskrba z energenti, kažejo podatki Statističnega urada Slovenije.

Decembra lani je bila neto skupna proizvodnja električne energije 1379 GWh in se je glede na november 2016 povečala za 5 %, poraba je bila 1243 GWh in se je glede na november 2016 povečala za 5 %, ugotavljajo statistiki. Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je zmanjšala za 42 %. V termoelektrarnah je bila proizvodnja večja za 28 %, v jedrski elektrarni Krško pa za 35 %.

Večji proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi večja poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv decembra 2016 večja za 29 %.

Decembra 2016 smo uvozili 643 GWh, izvozili pa 751 GWh električne energije, pravijo na Statističnem uradu.

Decembra lani so zaznali tudi porast oskrbe pri vseh energentih, razen pri drugih naftnih proizvodih in pri koksu. Oskrbi pri teh dveh sta se v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšali za 36 %, oziroma za 8 %. Zabeležili so tudi porast oskrbe s kurilnim oljem z vsebnostjo žvepla manj kot 1 % za 64 %, utekočinjenim naftnim plinom za 41 %, lignitom za 36 %, zemeljskim plinom za 24 %, dizelskim gorivom za 12 %, motornim bencinom za 11 % in petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 4 %, še sporočajo statistiki.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice