Arhiv novic

Arhiv novic

Več milijonov evrov za energetske projekte v prihodnjih letih

»SID banka skuša na vseh področjih obnovljivih virov energije (OVE) vzpostaviti nove poslovne modele,« je ob robu izdaje prve zelene obveznice družbe GEN-I nedavno povedal mag. Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke. »Računamo, da bo v naslednjih letih ukrepom za spodbujanje energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije namenjene do pol milijarde evrov, treba pa bo tudi spodbujati in financirati nove poslovne modele, ki so nujni za slovensko gospodarstvo,« je poudaril Svilan.

Družba GEN-I Sonce, hčerinska družba GEN-I, je namreč kot prva v Sloveniji skupaj s SID banko in Novo KBM izdala zeleno obveznico v višini 14 milijonov evrov z zapadlostjo leta 2024. Sredstva bodo porabljena izključno za namen financiranja zelene energije oziroma projektov, ki povečujejo energetsko učinkovitost in neodvisnost strank družbe GEN-I Sonce.

A kot je povedal Sibil Svilan, skuša SID banka narediti nove poslovne modele na vseh področjih OVE. »Narediti bomo skušali še nove oblike spodbujanja financiranja projektov na področju vetrnic, saj imamo v Sloveniji tudi podjetja, ki izdelujejo različne komponente za vetrne elektrarne,« je povedal Svilan in dodal, da si na SID banki že dolgo časa prizadevajo tudi za energetsko sanacijo oziroma za večjo energetsko učinkovitost javnih in zasebnih stavb ter stavb v lasti podjetij.

»Stavbe, v katerih poslujejo slovenska podjetja, in tudi stavbe v javni lasti so izjemno energetsko neučinkovite. Trenutno obnavljajo le določene segmente, kar ni ustrezen model reševanja celotnega problema,« meni prvi mož SID banke.

»Če bo država SID banko pooblastila za upravljanje sklada skladov za evropska kohezijska sredstva, bomo v okviru tega sklada znova predlagali posebno platformo, ki bi omogočila sanacijo tovrstnih objektov. Večina evropskih držav se je namreč v času krize za spodbudo gospodarstva, zlasti gradbenega in tehničnega dela, odločila za sanacijo teh stavb. Slovenija tega ni izvedla in tukaj mi vidimo našo nalogo,« pravi Svilan.

Tretje področje, na katerem želi biti SID banka zelo aktivna, pa je področje mobilnosti. »Spodbuditi želimo premik k električnim vozilom in k vozilom na druge alternativne pogone,« pravi Svilan in dodaja, da zato k spremembi proizvodnje spodbujajo podjetja iz avtomobilske industrije. »Med letoma 2009 in 2011 smo jih spodbujali k zmanjšanju CO2 v proizvodnji motorjev na klasično izgorevanje, zdaj pa jim dajemo finančne spodbude, da prehajajo na novo, tako imenovano električno mobilnost, podpiramo pa tudi vse vsebine, ki so s tem povezane,« je pojasnil Svilan.

Poudaril pa je, da pri tem ne smemo pozabiti na infrastrukturo in da včasih za velike spremembe niso potrebni veliki koraki. »Le majhen korak bi bil na primer potreben, da bi več tovornjakov namesto dizelskega goriva začelo uporabljati plin, ki je bistveno cenejši in do okolja bolj prijazen,« je ponazoril Svilan.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice