Arhiv novic

Arhiv novic

Vas zanima kakovost zraka, ki ga dihate?

Kaj dihamo pri nas? Kakovost zraka v Sloveniji se je v zadnjih desetletjih bistveno izboljšala, vendar je koncentracija onesnaževal v zunanjem zraku še vedno previsoka. Za zmanjšanje onesnaženosti zraka je zato potrebno sodelovanje vsakega izmed nas, opozarjajo pristojni na okoljskem ministrstvu, ki so zato pripravili posebno spletno stran www.mojzrak.si. Na omenjeni spletni strani so predstavljeni ukrepi, s katerimi lahko vsak prispeva k boljši kakovosti zraka.

Kurjenje doma
Kakovost zraka bo boljša, če poskrbimo za redno vzdrževanje kurilnih naprav ter v primeru ogrevanja z lesom zagotovimo primerno suho gorivo in pravilno rabo peči.

Vožnja z avtomobilom
Kakovost zraka je odvisna tudi od odločitev in ravnanja nas posameznikov v prometu. Kadar je možno, namesto osebnega avtomobila, raje uporabimo javni potniški promet, kolo ali gremo peš.

Kmetijstvo
Z dobro prakso pri kmetovanju in s pravilnim gnojenjem prispevajmo k zmanjšanju onesnaženosti zraka. Z zmanjšanjem izpustov amonijaka privarčujemo pri nakupu dušikovih gnojil.

Kurjenje na prostem
Ne kurimo zelenega odreza in drugih vrtnih ostankov na prostem, še posebej ne vlažnega. Ne sežigajmo žetvenih ostankov ter ne kurimo na travnikih in gozdnih obronkih, ki niso bili pokošeni. Izjema je le sežig okuženih rastlin za zatiranje bolezni. Pri kurjenju kresov bodimo zmerni ali se jim raje odpovejmo.

Ognjemeti in druga pirotehnika
Odpovejmo se ognjemetom in drugi zabavni pirotehniki. Ognjemeti zastrupljajo ozračje in povzročajo kratkotrajno izjemno povišane koncentracije onesnaževal v zraku: delcev PM10, dušikovih oksidov (NOx), žveplovega dioksida (SO2) in številnih drugih zelo strupenih snovi.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice