Arhiv novic

Arhiv novic

V Zeleni Ljubljani o 'zeleni' energiji z 'modrimi' otroki

Da so pravi poznavalci obnovljivih virov energije, so dokazali otroci ljubljanske Osnovne šole Martina Krpana, ki so se na Zeleni točki pred ljubljansko mestno hišo minuli četrtek udeležili Energetike Ljubljana in Energetike.NET z naslovom »Zgradimo eko-energetsko hiško«. Mladim radovednežem so ob slikanicah o Hišku, ki proizvaja energijo na različne načine (s pomočjo vetra, sonca, zraka, vode in zemlje) in katerih avtorica je direktorica in glavna urednica Energetike.NET Alenka Žumbar Klopčič, predstavili različne možnosti proizvodnje in tudi rabe energije.

Poleg tega, da so z otroki ugotavljali, kako izjemno vlogo ima električna energija v našem življenju, smo preverili še, kje in kako nastane, kako jo »pripeljemo« v naše domove, za kaj vse jo potrebujemo, spoznali pa smo tudi, kaj so obnovljivi in kaj neobnovljivi viri energije, kako jih je mogoče koristiti in zakaj so obnovljivi viri bolj prijazni do okolja. Predvsem pa so iskali zaključke, kako lahko kot posamezniki prispevamo k manjši in bolj učinkoviti rabi energije in kaj vse lahko naredimo, da smo čim bolj 'zeleni' oz. 'modri' (gl. tudi Modri otroci).

Po zgodbici in sproščenem pogovoru, v katerem so na primer šestletniki omenili zanimivo idejo, da bi sončne elektrarne nekoč »nosili kar na glavi, kot kape,« in tako proizvajali energijo ob vsakodnevnih opravilih na prostem, so otroci s pomočjo animatork postavili hiško z vetrno in sončno elektrarno ter narisali risbice, s katerimi so okrasili stene Zelene točke.

Kaj počnejo mladi, je zanimalo tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je pokukal v središče dogajanja in se z veseljem fotografiral z ljubljanskim podmladkom. Znova jih je opomnil, da je Ljubljana »najlepše mesto na svetu« in da se moramo vsi skupaj potruditi, da bo postajala vse bolj »zelena«. Otroci so se razveselili tudi zadnjega presenečenja, in sicer prikupne maskote Hiška, ki jih je prišel pozdravit in se z njimi fotografirat.

V juniju bo Energetika.NET v sodelovanju z Energetiko Ljubljana pred mestno hišo pripravila deset dogodkov, na katerih bodo najmlajši ne le prisluhnili energetskim in ekološkim zgodbam energetskih knjižnih junakov Energetike.NET, ampak tudi sestavljali mini energetsko hiško, ekološko ustvarjali in risali v družbi priznanih ilustratork ter se zabavali z maskoto Hiškom.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice