Arhiv novic

Arhiv novic

V zadnjih desetletjih temperature rastejo tudi v Sloveniji

Na dan podnebnih sprememb, ki ga vsako leto obeležimo 15. maja, želijo odgovorni predvsem opozoriti na trende, ki bi nas morali skrbeti: globalne temperature zraka in oceanov naraščajo, čedalje višje so tudi količine toplogrednih plinov v ozračju, ki večinoma izvirajo prav iz človekovih dejavnosti. Namen tega dneva je opozoriti predvsem na škodljive posledice, ki jih podnebne spremembe povzročajo v okolju. Podatki kažejo, da temperature v zadnjih desetletjih tudi v Sloveniji naraščajo.

Trend naraščanja temperatur po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) zaznavamo tudi v Sloveniji. »Zgolj v zadnjega pol stoletja je povprečna letna temperatura zraka na merilnih postajah na Kredarici in v Ljubljani (Bežigrad) narasla za okoli 2 stopinji Celzija. Podobno sliko kažejo tudi podatki drugih meteoroloških postaj. V 2011 je povprečna letna temperatura zraka na Kredarici prvič od začetka uradnih meritev presegla 0 stopinj Celzija. Drugič je bila ta meja presežena štiri leta pozneje, leta 2015,« pravijo na Statističnem uradu RS.

Dodajajo, da znanstvene študije ugotavljajo, da v zadnjih dveh stoletjih na podnebne spremembe najbolj vplivajo prav emisije toplogrednih plinov. »To so poleg ogljikovega dioksida (CO2) še metan (CH4), didušikov oksid (N2O), delno fluorirani ogljikovodiki (HFC), popolno fluorirani ogljikovodiki (PFC) in žveplov heksafluorid (SF6).« Pojasnjujejo, da imajo vsi omenjeni plini znatno večji potencialni učinek tople grede kot CO2, vendar so njihove količine med emisijami hkrati bistveno manjše, zato njihove vrednosti izražam v ekvivalentih CO2. »Tako se pri izračunih upoštevajo različni pretvorbeni faktorji: ena enota CH4 ima denimo 25-krat večji toplogredni učinek kot količinsko enaka enota CO2, ena enota N2O 298-krat večjega, skupina plinov HFC 124- do 14.800-krat večjega, skupina plinov PFC 7.390- do 12.200-krat večjega, SF6 pa kar 22.800-krat večjega,« pravijo statistiki.

Podatki računov emisij v zrak (na voljo so podatki za obdobje 2008–2014) potrjujejo zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v Sloveniji, a ne vseh. Zmanjšale so se predvsem emisije ogljikovega dioksida, medtem ko so se emisije skupin plinov HFC in PFC v tem obdobju povečale za dvakrat, ugotavljajo na nacionalnem statističnem uradu.

»Ob upoštevanju ekvivalentov CO2 je delež CO2 med toplogrednimi plini v letu 2015 v Sloveniji znašal 80,8 %, delež vseh drugih plinov skupaj pa 19,2 %. V letu 2015 je količina emisij toplogrednih plinov v Sloveniji znašala 16.831 gigagramov (Gg) ekvivalenta CO2, kar je za 1,3 % več kot v letu 2014 in za 17,4 % manj kot v letu 1986 (ki je v Kjotskem protokolu navedeno kot izhodiščno leto),« navajajo na statistične uradu in dodajajo, da so emisije toplogrednih plinov od začetka 90. let 20. stoletja do leta 2008, ko so dosegle vrh z 21.498 Gg emisij ekvivalenta CO2, postopoma naraščale, nato pa razmeroma hitro upadale do leta 2014, ko je količina emisij znašala 16.610 Gg ekvivalenta CO2.

»Upad količine emisij po letu 2008 lahko deloma pripišemo posledicam gospodarske krize, deloma pa tudi toplejšim zimam: takoj po letu 2008 je bil na primer opazen predvsem upad emisij iz industrijskih procesov, v letih 2013, 2014 in 2015 pa je opazneje upadla tudi količina emisij iz energetske rabe goriv (ta zajema porabo goriv pri proizvodnji energije, v predelovalni industriji in gradbeništvu, prometu in drugih sektorjih),« pravijo na uradu.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice