Arhiv novic

Arhiv novic

V Tehniškem muzeju Slovenije 15. dnevi elektrotehnike

Tehniški muzej Slovenije (TMS) od torka, 10. maja, pa do petka, 13. maja, ter v nedeljo, 15. maja 2016, v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani organizira 15. dneve elektrotehnike. Obiskovalcem bodo predstavili številne zanimivosti s področja najsodobnejših tehnologij.

Kot pravijo v TMS, bodo obiskovalcem na ogled interaktivne predstavitve sodobnih tehnologij, ki so jih pripravili raziskovalci, učitelji in študenti ljubljanske Fakultete za elektrotehniko. Tako bodo lahko videli »robotskega ksilofonista, rehabilitacijski voziček 'Hojca', zvočno tarčo, usmerjeni zvočnik Acuspade, otroški stol Smart Froc, spoznali pomen biološke povratne vezave, mobilne aplikacije (Bicikelj, RTV4D, Komunikator), računalniško razpoznavanje obrazov ter delovanje optičnega vlakna, govorili bomo tudi o barvnih virih svetlobe, o električnem kolesu spremenjenim v mikro elektrarno, video igrah, domu na dotik, gledanju zvoka in sončnih celicah, preizkusili se boste lahko v virtualnem studiu ter si ogledali še druge zanimive eksperimente s področji najsodobnejših tehnologij, ki jih razvijajo na fakulteti«.

O tem, kakšna je še sprejemljiva meja jakosti zvoka in kakšne posledice lahko prinese (pre)glasno poslušanje glasbe bo v nedeljo ob 16.00 predaval doc. dr. Samo Beguš iz Laboratorija za metrologijo in kakovost. V predavanju, ki bo poljudno, bo Beguš predstavil osnove akustike in vpliv različnih oblik zapisov glasbe na kakovost predvajanega posnetka. »Z enostavnim voltmetrom bomo pomerili napetost na sponkah slušalk in izračunali jakost zvoka poslušanja glasbe na pametnem telefonu. Pogledali si bomo, kaj vse nam povedo tehnični podatki slušalk, na kratko pa pokazali tudi, kako se uho samo brani pred hrupom,« napovedujejo v TMS.

Od torka do petka je razstava odprta od 9.00 do 13.00, v nedeljo pa od 11. do 18.00 ure. Podrobnejši opis demonstracij je objavljen
TUKAJ.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice