Arhiv novic

Arhiv novic

V Sloveniji in EU lani večji izpusti ogljikovega dioksida

Lani so se izpusti ogljikovega dioksida (CO2), ki nastajajo ob izgorevanju fosilnih goriv, v Evropski uniji v primerjavi z letom pred tem povečale za 0,7 odstotka, kažejo podatki Eurostata. Izpusti CO2 opazno prispevajo h globalnemu segrevanju, predstavljajo pa tudi okoli 80 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov v EU. Kot ugotavlja Eurostat, so emisije CO2 v letu 2015 narasle v večini držav članic EU, vključno z Bolgarijo, Hrvaško, Romunijo in Slovenijo.

Po Eurostatovih ocenah so izpusti CO2 v letu 2015 narasli v večini držav članic EU, najvišja rast pa je bila zabeležena na Slovaškem (+9,5 %), na Portugalskem (+8,6 %) in na Madžarskem (+6,7%) ter v Belgiji (+4,7 %) in Bolgariji (+4,6%). Izpusti pa so se sicer povečali tudi na Hrvaškem (+3,1 %), v Romuniji (+2,4 %) in v Sloveniji (+0,5 %).

Upadanje pa so zabeležili v osmih državah članicah, predvsem pa na Malti (-26,9 %), v Estoniji (-16 %), na Danskem (-9,9 %), na Finskem (-7,4 %) in v Grčiji (-5 %).
Izpostaviti velja še, da nosi v primeru uvoza in izvoza energetskih proizvodov breme izpustov CO2 le tista država, v kateri fosilna goriva dejansko izgorevajo: na primer, če uvažamo premog, to vsekakor vpliva na povečanje izpustov CO2, medtem ko uvoz električne energije nima neposrednega vpliva na dvig izpustov v državi uvoznici, saj se te beleži v državi proizvajalki. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice