Arhiv novic

Arhiv novic

V sektorju obnovljivih virov energije zaposlenih več kot osem milijonov ljudi

Lani se je število zaposlenih v sektorju obnovljivih virov energije(OVE) na svetu povzpelo na okoli 8,1 milijona ljudi, razkriva  poročilo z naslovom 'Globalno stanje na področju OVE' (Renewables Global Status Report), ki ga je izdala mednarodna organizacija REN21. Ta združuje strokovnjake na področju energetike, vladne predstavnike in številne nevladne organizacije.

Število zaposlenih v sektorju OVE (tu niso vključene velike hidroelektrarne) se je v letu 2015 povečalo na okoli 8,1 milijona, pri čemer so raziskovalci upoštevali tako neposredne kot tudi posredne zaposlitve. Največ delovnih mest je, tako poročilo, zagotovilo področje fotovoltaike in biogoriv, medtem ko velike hidroelektrarne, ki jih sicer v podatke niso vključili, neposredno zaposlujejo še dodatnega 1,3 milijona ljudi. Če pogledamo vse tehnologije na področju OVE, so v letu 2015 največ zaposlovali na Kitajskem, v Braziliji, v ZDA in v Indiji, je zapisano v poročilu.
V Evropi so obnovljivi viri energije (OVE) že osmo leto zapored predstavljali večino (77 odstotkov) novih proizvodnih zmogljivosti, regija pa je tudi tokrat razgradila več konvencionalnih elektrarn, kot je namestila novih, razkriva poročilo. Med leti 2000 in 2015 se je delež OVE v skupnih elektroenergetskih zmogljivostih povečal iz 24 odstotkov na 44 odstotkov, z letom 2015 pa so OVE postali celo glavni vir električne energije v Evropi. 
Nemška proizvodnja električne energije iz OVE se je v letu 2015 povečala za 20 odstotkov, delež OVE v porabi električne energije pa je znašal 32,6 odstotka (medtem ko je v letu 2014 znašal 27,4 odstotka). Trgi pa so se kljub temu v večini evropskih držav upočasnili, kar je pripisati predvsem zmanjšani finančni podpori in vse večjem poudarku na vključevanju spremenljive proizvodnje iz OVE, še ugotavljajo avtorji poročila.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice