Arhiv novic

Arhiv novic

V procesu razogljičenja si pomagajo s kalkulatorjem

Skupina trinajstih organizacij, med katerimi je kot edini neevropski partner tudi SEE Change Net, je novembra 2016 zagnala projekt »evropskega kalkulatorja«, ki naj bi za evropske odločevalce predstavljal »izjemno dostopno, uporabniku prijazno rešitev za dinamično modeliranje, s katero bodo lahko kvantitativno opredelili možnosti zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov,« je nedavno povedal Garret Tankosić-Kelly iz organizacije SEE Change Net. »Preprosto povedano bo evropski kalkulator načrtovalcem politik predstavil možnosti in dejanski vpliv teh možnosti na vseh 27 držav članic Unije in Švico,« je pojasnil.

»Evropska unija ima bržkone enega najnaprednejših energetskih političnih okvirov na svetu in se je zavezala, da s pomočjo konkretnih desetletnih načrtov, denimo do leta 2020, 2030 itd., do leta 2050 ustvari brezogljični energetski sistem. Toda kot povsod po svetu se tudi tu srečujemo s kompromisi in interesnimi skupinami,« je dejal Tankosić-Kelly.

Rešitev bi se lahko skrivala v projektu evropskega kalkulatorja, ki bo zagotovil nujno potreben celovit, pregleden in dinamičen okvir za raziskovalce, poslovni svet ter odločevalce v javnem sektorju. Partnerji želijo s projektom in v tem projektu razvitim orodjem za podporo odločanju prepoznati sinergije in kompromise, ki jih prinašajo izvedljive možnosti razogljičenja Evrope, ter omogočiti njihovo hitro in zanesljivo vrednotenje, so pojasnili v SEE Change Net.

Po besedah Tankosić-Kellyja je evropski kalkulator »nasprotje tako imenovanega modela črne škatle, kjer se ti niti približno ne sanja, kako je prišlo do rezultatov, obenem pa nanje čakaš dolge mesece.«

Evropski kalkulator bo tako »načrtovalcem politik predstavil možnosti in dejanski vpliv teh možnosti na vseh 27 držav članic Unije in Švico. To je pomembno, da se izognemo brezglavemu norenju pri sprejemanju odločitev na področju energetske politike, kot je občasno to videti v jugovzhodni Evropi, kjer se zdi, da politika pomeni nabiranje denarja za neki projekt,« je bi nazoren Tankosić-Kelly.

Projekt evropskega kalkulatorja je pridobil sredstva iz programa Obzorje 2020, v njem pa sodelujejo ti partnerji: Potsdamski inštitut za raziskave vpliva na podnebje, univerza za znanost, tehnologijo in medicino Imperial College London, Climate Media Factory, SEE Change Net, Climact SA, Evropski inštitut za učinkovitost stavb ASBL, Avstrijsko združenje za okolje in tehnologijo, Univerza v Köbenhavnu, Švicarski zvezni inštitut za tehnologijo v Lozani, Univerza v Vzhodni Angliji, PANNON Pro Innovations Ltd., T6 Ecosystems srl in Univerza za tehnologijo v Delftu.

Do srečanja z deležniki projekta evropskega kalkulatorja je že prišlo, in sicer 23. marca v Bruslju.
»Udeležili so se ga predstavniki generalnih direktoratov za energijo, okolje, podnebje, kmetijstvo in promet, poleg tega pa še veliki neodvisni think tanki in zasebni sektor. Zanimanje Ikee je bilo tako veliko, da so poslali na srečanje predstavnika za politike iz Malma,« je povedal Tankosić-Kelly.

Po besedah organizacije SEE Change NET je bila razprava v Bruslju namenjena usmeritvi projekta neposredno v pomoč skupini ključnih odločevalcev oz. načrtovalcev politik pri njihovem strateškem odločanju. Na dogodku so pojasnili cilje in obseg projekta evropskega kalkulatorja, udeležence pa so prosili, naj navedejo svoje potrebe glede rezultatov, pokritja sektorja in vključenosti tehnologije. Razpravljali so predvsem o glavnih izzivih in dilemah, s katerimi se udeleženci soočajo pri sprejemanju odločitev in bi jih evropski kalkulator moral reševati, ter o tem, s katerimi vprašanji družbenega vpliva bi se evropski kalkulator moral ukvarjati.

»Vključitev vidika uporabnikov v razvoj modela v prihodnje je ključnega pomena, če želimo izpolniti potrebe odločevalcev v praksi. V modelu bomo uvedli srednjo raven zahtevnosti in večsektorski pristop, ki ga bomo sooblikovali z znanstvenimi in družbenimi akterji. Zmanjšanje izpustov se bo tako skupaj z življenjskim slogom, izkoriščanjem in/ali ohranjanjem naravnih virov, ustvarjanjem delovnih mest, proizvodnjo energije, kmetijstvom, stroški ipd. povezalo v enoten, celosten pristop in v orodje, ki bo odločevalcem omogočilo pridobivanje politične podpore v realnem času na temelju obširne analize mogočih kompromisov,« so dodali v SEE Change Net.

Omenjena organizacija je v sodelovanju s 16 drugimi nevladnimi organizacijami že pripravila svojo različico tega energetskega modela za vse države JVE, tako imenovani kalkulator za JVE 2050 (SEE 2050 Calculator).

»Ta model že imamo na voljo za vse države JVE od Hrvaške do Albanije, zdaj pa Unija 'posnema' naše delo, le da v nekoliko bolj izpopolnjeni različici. Seveda nameravamo uporabiti vsakršne nadgradnje, ki bi jih vseboval evropski kalkulator – če nam bodo čas in sredstva to omogočali –, in naše modele povezati v evropski kalkulator, moram pa priznati, da so to v tem trenutku še sanje in nikakor ne izvedljiva realnost. Kakorkoli že, JVE že ima povsem uporabne modele, s katerimi lahko vsi načrtovalci politik najdejo najboljše možnosti doseganja evropskih energetskih ciljev in izračunajo njihov strošek,« je še dodal Tankosić-Kelly.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice