Arhiv novic

Arhiv novic

V petih letih nova energijska nalepka

Evropski parlament je pred nekaj dnevi sprejel Poročilo o predlogu uredbe o vzpostavitvi okvira za označevanje energetske učinkovitosti, v katerem so se zavzeli za ustreznejše in manj administrativno obremenjujoče ukrepe na tem področju, so sporočili iz pisarne evropskega poslanca Franca Bogoviča. »Učinkovita raba energije najbolje odgovarja na ključne izzive, ki so pred nami,« je ob tem poudaril Bogovič in dodal, da je EU zagotovo pomembno prispevala k izboljšanju stanja na področju učinkovite rabe energije (URE). Novo nalepko bomo dobili predvidoma v petih letih.

Evropski poslanec Franc Bogovič je v svoji razpravi o navedeni tematiki pozdravil nadaljevanje začrtane smeri na področju učinkovite rabe energije, so povedali v njegovi pisarni in dodali, da učinkovita raba energije odgovarja tako na podnebne spremembe kot tudi zmanjšuje energetsko odvisnost Evrope od tretjih držav. »Vesel sem, da je v teh dvajsetih letih, ko se Evropa intenzivno ukvarja s tem vprašanjem, pravzaprav že zmanjkalo plusov pri A-ju (opp.: A +, A ++, A +++), ki označujejo stopnjo energetske učinkovitosti aparatov. To govori, da gremo v pravo smer, in na drugi strani kliče po spremembi, da bo takšno označevanje bolj točno oziroma bolj jasno za potrošnike,« je dejal Bogovič.

Poročilo, ki ga je sprejel Evropski parlament, namreč med drugim spreminja lestvico označevanja energetske učinkovitosti za gospodinjske aparate. Tako bo lestvica od A do G zamenjala trenutno veljavno lestvico, ki je zaradi velikega števila plusov postaja nepregledna za potrošnika (A +, A ++, A +++). Do sprememb naj bi prišlo v petih letih.

Poročilo poziva tudi k preglednejšemu navajanju absolutne porabe v kWh v določenem časovnem obdobju, določa pa tudi obvezno navajanje razreda energetske učinkovitosti pri oglaševanju gospodinjskih aparatov, kar je pomembno predvsem za ozaveščenost potrošnikov.

Kot pravi Bogovič, je nedavno sprejeto poročilo zelo dobra osnova za začetek pogajanj med Evropskim parlamentom in državami članicami EU, v katerih naj bi se besedilo predloga uredbe o vzpostavitvi okvira za označevanje energetske učinkovitosti dokončno oblikovalo.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice