Arhiv novic

Arhiv novic

V nakup energijsko varčnih aparatov z mobilno aplikacijo

Če iščete nove energijsko učinkovite gospodinjske aparate in se ne znajdete v poplavi številnih informacij, boste verjetno veseli mobilne aplikacije ecoGator. Gre za aplikacijo, ki omogoča pametnim telefonom in tablicam prebrati energijske nalepke in svetuje pri izbiri energijsko varčnih aparatov bele tehnike, televizorjev in sijalk.

EcoGator je prva aplikacija, ki bere in obdela podatke evropske energijske nalepke z uporabo kamere, ki je vgrajena v pametni telefon ali tablico. Energijsko nalepko preprosto skenirate, aplikacija pa s pomočjo semaforja prikaže, ali je izbrani izdelek med 20 odstotkov najbolj učinkovitih izdelkov na trgu. Aplikacija je uporabna v celotnem evropskem prostoru, saj je energijska nalepka enaka v vseh državah EU. Na aplikaciji so že naloženi energijsko najbolj učinkoviti izdelki na trgu, s katerimi lahko uporabnik primerja svoj izbrani izdelek, in sicer glede na njegove lastnosti in porabo energijo. S pomočjo vnesene povprečne cene energije pa potrošnik prejme tudi informacijo o ceni porabljene energije in celotnih stroških aparata v njegovi življenjski dobi. Aplikacija vsebuje tudi kviz, izzive in nasvete, s katerimi želijo uporabnika spodbuditi k pogosti uporabi in jih hkrati izobraževati. 

Mobilna aplikacija ecoGator, ki je bila nedavno nagrajena v okviru Evropskega tedna trajnostne energije v Bruslju (Sustainable Energy Europe Award), je na voljo tudi v slovenščini, najdete pa jo TUKAJ. Na voljo je v devetih različnih jezikih, za naprave z operacijskim sistemom Android in iOS. Aplikacijo uporablja že več kot 15.000 evropskih potrošnikov.
Mobilna aplikacija ecoGator je del projekta Energy Efficiency 2.1., ki poteka v okviru programa Intelligent Energy Europe (IEE) in vključuje enajst partnerjev iz devetih držav članic EU. Nosilec projekta je avstrijski energijski regulator Austrian Energy Agency, partner iz Slovenije pa je Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave MIPOR. Projekt želi ozaveščati potrošnike o prednostih energijsko učinkovitih izdelkov ter jim pomagati pri nakupu takšnih izdelkov. Do leta 2020 želi doseči prihranek energije v višini 1960 GWh.

Namen projekta je ponuditi potrošniku informacijo tam, kjer jo potrebuje, to je pred nakupom v trgovini. V ta namen so razvili tudi mobilno aplikacijo ecoGator, ki uporabniku omogoča povečati poznavanje energijske nalepke in pomena informacij na nalepki. V aplikaciji so prednaloženi energijsko najbolj učinkoviti izdelki na trgu (Top-10 izdelkov). Uporabniku je na voljo informacija o trenutno najbolj energijsko učinkovitih izdelkih, s katerimi lahko primerja svoje izbrane izdelke. Uporabnik lahko primerja lastnosti izbranih naprav in porabo energije, preko vnešene povprečne cene energije pa potrošnik prejme tudi informacijo o ceni porabljene energije in celotnih stroških aparata v njegovi življenjski dobi. Aplikacija vsebuje tudi kviz, izzive in nasvete, s katerimi spodbujajo pogosto uporabo aplikacije in hkrati izobražujejo potrošnike.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice