Arhiv novic

Arhiv novic

V JV Evropi vse več energetske revščine

V državah jugovzhodne (JV) Evrope, kamor ob tej priložnosti vključujemo tudi Slovenijo, je več kot 30 odstotkov gospodinjstev energetsko revnih, so ocenili na konferenci »Energetska revščina v Jugovzhodni Evropi«, ki je potekala 1. junija 2016 v Evropskem parlamentu v Bruslju. Poslanec Evropskega parlamenta Davor Škrlec pa je dodal, da v državah pogosto manjka promocije ukrepov energetske učinkovitosti, ki bi bili usmerjeni predvsem na ranljive in socialno ogrožene skupine potrošnikov.

Na omenjeni konferenci se je zbralo več kot 60 predstavnikov institucij in organizacij, ki se ukvarjajo z energetskimi in socialnimi vprašanji, poslancev Evropskega parlamenta, znanstvenikov, strokovnjakov za energetsko revščino in predstavnikov civilne družbe. Predstavili so posebnosti energetske revščine v Sloveniji, Bolgariji, Makedoniji in na Hrvaškem, torej v državah, kjer poteka evropski projekt REACH, katerega cilj je zmanjšanje rabe energije v energetsko revnih gospodinjstvih. Ker so težave v regiji podobne, so predstavitve in razprava pokrili celotno jugovzhodno Evropo, so povedali v društvu Focus.

Ocenili so, da je v državah jugovzhodne Evrope, kamor so ob tej priložnosti vključili tudi Slovenijo, več kot 30 odstotkov gospodinjstev energetsko revnih. Poslanec Evropskega parlamenta Davor Škrlec je v uvodu opozoril, da igrajo regionalne razlike pomembno vlogo v značilnostih energetske revščine. »V državah članicah se pogosto promovirajo ukrepi energetske učinkovitosti, ki predpostavljajo dobro finančno sposobnost državljanov, pri čemer manjkajo ukrepi, ki bi bili osredotočeni na ranljive in socialno ogrožene skupine potrošnikov. Zato je v državah članicah potrebno vložiti več napora v prepoznavanje lokalnih problemov ter ponuditi širši spekter pomoči ogroženim državljanom,« je dejal. Dr. Stefan Bouzarovski iz Univerze v Manchester-ju pa je opozoril, da zahteva reševanje problema energetske revščine v regiji JV Evrope celovito obnovo stavbnega fonda in izboljšanje energetske učinkovitosti domovanj energetsko revnih gospodinjstev.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice