Arhiv novic

Arhiv novic

V Evropi do leta 2021 letno za 20 GW novih sončnih elektrarn

Evropski trg sončne energije je ponovno v vzponu. V letu 2018 je bilo prvič v petih letih inštaliranih za več kot 10 GW sončnih elektrarn, do leta 2021 pa naj bi letne inštalacije celo presegle mejo 20 GW, razkriva najnovejša raziskava britanske družbe Wood Mackenzie.


Po njihovih napovedih bo letos po Evropi inštaliranih za 16,9 GW fotovoltaičnih elektrarn, po vsej celini pa naj bi jih v naslednjih petih letih skupno postavili za 124 GW.

 

»Države hitijo z uresničevanjem okoljskih in energetskih zavez za leto 2020, medtem ko so cilji za leto 2030 še v obravnavi. Evropski elektroenergetski trgi bodo v tem obdobju priča intenzivnemu razogljičevanju, kjer bo fotovoltaika igrala ključno vlogo,« pravijo v Wood Mackenzie.

 

Kot omenijo, ima na področju sončne energije več držav visoke ambicije: italijanska vlada si je za leto 2030 zastavila cilj 50 GW, Francija pa namerava do leta 2023 doseči 20 GW.

 

V Wood Mackenzie ugotavljajo, da nudijo dražbe za omrežne (ang: utility-scale) projekte in zagotovljene odkupne cene za razpršeno sončno proizvodnjo še vedno glavni zagon za inštalacijo sončnih elektrarn v Evropi. Dražbe bodo še posebej v Nemčiji in Franciji zagotovile precejšnje zmogljivosti – skupaj naj bi se jih med letoma 2019 in 2024 nabavilo za skoraj 19 GW. Tudi Italija namerava v letu 2019 izpeljati skupne dražbe za kopenske vetrne ter sončne elektrarne, a potrebuje še končno potrditev pripadajoče zakonodaje s strani Evropske komisije.

 

Poleg dražbenih programov dobivajo v Evropi vse večji zagon tudi projekti brez subvencij, opažajo v Wood Mackenzie.

 

»Španija pripravlja za skoraj 10 GW projektov brez subvencij, tu pa je nato še za 3,9 GW projektov, izbranih na dražbah tekom leta 2017, ki naj bi se jih izvedlo v letu 2019. Nosilce projektov zanimajo predvsem pogodbe o nakupu električne energije z družbami, ki so tudi končne uporabnice (ang: corporate PPAs; op. p.), ali z energetskimi podjetji (ang: utility PPAs; op. p.), nekateri pa se podajo na trgovsko pot. Projekte brez subvencij pripravljajo tudi v Združenem kraljestvu, Italiji, na Portugalskem, v Nemčiji in na Danskem,« pravijo v Wood Mackenzie.

 

Družba ocenjuje, da bodo skupni stroški omrežnih projektov v letu 2019 v povprečju znašali manj kot 1 USD/Wdc (vati pri enosmernem toku), ob čemer bodo povprečni skupni stroški na vseh večjih evropskih trgih znašali 0,87 USD/Wdc.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice