Arhiv novic

Arhiv novic

V Evropi bi lahko v letu 2017 dobili za 8,8 GW novih solarnih zmogljivosti

Evropski trg fotonapetostne energije bi lahko kljub lanskemu 20-odstotnemu zmanjšanju obsega novih fotonapetostnih zmogljivosti na 6,7 GW v letu 2017 dosegel 8,8 GW, je v torek sporočilo evropsko združenje fotonapetostne industrije SolarPower Europe.

»Za razliko od naše napovedi za Združeno kraljestvo pričakujemo v preostalih evropskih državah v letu 2017 na področju novih sončnih zmogljivosti rast, ki se bo nadaljevala tudi v prihajajočih letih. V okviru našega 'srednjega' scenarija je v letu 2017 predvidena močna, 31-odstotna rast, ki se bo nato v naslednjih letih nekoliko umirila, do leta 2021 pa se bo obseg letno inštaliranih zmogljivosti povečal tudi do 15,7 GW,« je združenje SolarPower Europe zapisalo v svoji najnovejši napovedi za svetovni trg sončne energije z naslovom »Global Market Outlook for Solar Power 2017-2021«, ki je izšla v torek.

Po 'srednjem' scenariju bi lahko skupne evropske fotonapetostne zmogljivosti iz 104,3 GW (kolikor je znašal obseg zmogljivosti, inštaliranih do leta 2016) zrasle na 167,2 GW.

Po drugi strani pa bi lahko sončne zmogljivosti po 'visokem' scenariju do konca leta 2021 dosegle skoraj dvakrat večji obseg, 202,9 GW, po 'nizkem' scenariju pa bi se povečale zgolj za 33,6 GW, na 137,9 GW.

»V Evropi so možnosti, da bo sektor sončne energije v naslednjih nekaj letih deležen politične podpore, nekoliko manjše kot drugod. Na tem področju je 'vremenska napoved' za obdobje med 2017 in 2020 v evropskih državah še precej 'oblačna', a opažamo vse več 'sončnih' predelov in samo eno 'deževno' točko,« izpostavijo avtorji dokumenta.

Če upoštevamo 'srednji' scenarij, bo imela Nemčija leta 2021 največji trg sončne energije v Evropi, sledile pa ji bodo Francija, Turčija, Nizozemska in Italija.

Lani se je obseg novih sončnih zmogljivosti na svetovni ravni povečal za 50 odstotkov (inštaliranih je bilo za 76,6 GW zmogljivosti), v letu 2017 pa bi lahko ta trg po mnenju avtorjev napovedi presegel celo mejo 80 GW. Trenutne svetovne zmogljivosti za proizvodnjo sončne energije sicer po njihovih podatkih znašajo 306,5 GW.

»V letu 2016 je bilo na letni ravni inštaliranih več sončnih elektrarn kot kdajkoli prej. Sončna energija je tako z vidika letnih inštalacij prvič prehitela vetrno energijo, kar dokazuje njeno izjemno vsestranskost in vse večjo stroškovno učinkovitost,« je zapisal predsednik združenja SolarPower Europe Christian Westermeier.

Skupne svetovne inštalirane fotonapetostne zmogljivosti bodo po napovedih SolarPower Europe leta 2018 presegle mejo 400 GW, leta 2019 pa nato zrasle tudi nad 500 GW, leta 2020 nad 600 GW in leta 2021 nad 700 GW.

»Ob ustreznem odzivu oblikovalcev politik, ki bi vključeval tudi ustvarjanje ugodnih pogojev za nemoteno energetsko tranzicijo, na primer z oblikovanjem ustrezne trgovinske politike, ustrezne zasnove elektroenergetskega trga in ustreznih okvirov za obnovljive vire energije (OVE), bi lahko povpraševanje po sončni energiji raslo še veliko hitreje, tako da bi skupne proizvodne zmogljivosti do leta 2021 dosegle že skorajda 1 TW,« je še zapisal Michael Schmela, izvršni svetovalec pri SolarPower Europe in eden od glavnih avtorjev omenjenega dokumenta.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice