Arhiv novic

Arhiv novic

V energetskem sistemu bo prišlo do odmika od velikih elektrarn

Elektroenergetskega sistema v prihodnosti ne bodo sestavljale velike elektrarne, temveč milijoni različnih manjših energetskih zmogljivosti, razpršenih po vsej Nemčiji, kar bo sistemu prineslo večjo fleksibilnost. Sonnen želi družbi ponuditi potencial, ki ga v tem smislu predstavljajo njegove stranke, je ob robu konference EventHorizon 2018 sredi aprila v Berlinu povedal Benjamin Schott, direktor poslovnih inovacij v nemškem podjetju Sonnen.

Po Schottovem prepričanju »energetska tranzicija predstavlja največji izziv našega časa«. V zvezi s tem pa imajo v podjetju Sonnen »jasno vizijo: vsem na svetu zagotoviti cenovno dostopno in čisto energijo«.

»Naš poslovni model je usmerjen v odjemalce, ki tudi sami proizvajajo električno energijo ter z rabo lastne električne energije postajajo čim bolj samozadostni.«

»Če želimo povezati ves ta potencial na trgu, naletimo na več izzivov. Med drugim se moramo spopasti s tem, da proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov niha glede na vreme in da se energija proizvaja tako rekoč povsod,« je pojasnil Schott. V podjetju Sonnen so se zato povezali z nemškim operaterjem prenosnega sistema Tennet in v skupnem projektu, ki temelji na rabi tehnologije veriženja blokov (blockchain), zagotovili prenos električne energije po virtualnem daljnovodu.

Kot je pojasnil Schott, morajo nemški operaterji občasno omejevati »dragoceno vetrno energijo«, zato v okviru tega skupnega projekta Sonnen operaterju sporoči, »koliko fleksibilnosti je na voljo v naših domačih energetskih sistemih in koliko energije je mogoče shraniti v naših baterijah«.

»Naši sistemi se lahko sočasno polnijo in praznijo,« je dodal.

Tehnologijo blockchain so v tem projektu po njegovih besedah uporabili zato, »ker jim je omogočila zelo hitro povezavo z operaterjevim regulacijskim sistemom. Blockchain smo uporabili za izgradnjo varnega okolja, ki mu operater lahko zaupa,« je povedal Schott in dodal, da uporabljajo zasebno tehnologijo veriženja blokov, »kar je pomembno z vidika varnosti operaterja«.

Pri vprašanju zelo lokalnih omejitev omrežja v podjetju Sonnen nameravajo sodelovati z operaterji distribucijskih omrežij, »da bi izkoristili energijo, ki se v lokalnem omrežju morda sooča z omejitvami. Takrat lahko napolnimo naše baterije ter tako preusmerimo to električno energijo v naše decentralizirane zmogljivosti (t. i. grid shaving)«.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice