Arhiv novic

Arhiv novic

Uvajanje najnovejših tehnologij zagotavlja konkurenčno prednost

Slovenske družbe v povprečju sledijo tehnološkemu razvoju in uvajajo napredne tehnologije v svoje procese - tako ključne kot malo manj pomembne, so povedali v Solveri Lynx, ki nudi po meri narejene rešitve za upravljanje z energijo.

»Zahteve po vitkem izvajanju posla in doseganju visoke kvalitete izdelkov oziroma storitev zahtevajo usmeritev v digitalizacijo na vseh področjih; tako v procesih razvoja novih izdelkov, v proizvodnih procesih, kot tudi v procesih upravljanja odnosov s kupci in dobavitelji. Vsekakor tudi na področju upravljanja odnosov z zaposlenimi. Tovrstna vlaganja naj bi bila usmeritev. Izvajala naj bi se kontinuirano. Obravnavajo naj se ne kot enkraten vložek. Sicer pa se mnoge družbe zavedajo, da je uvajanje najnovejših tehnologij in zagotavljanje njihove povezljivosti ter njihovo pametno upravljanje danes potrebno na vseh področjih poslovanja družbe in predstavlja enega izmed načinov doseganja konkurenčne prednosti družbe. Slovenija na tem področju ni izjema,« pravijo v Solveri Lynx.

Po besedah Solvere Lynx bo zaradi naraščajočega deleža razpršenih in fleksibilnih virov energije s tehnološkega vidika treba zagotoviti dobro razvita omrežja, ki bodo omogočala varno, kakovostno in zanesljivo oskrbo preko učinkovitega sodelovanja energetskih sistemov z razpršenimi viri (obnovljivi viri energije, električna vozila …), možnosti skladiščenja energije (hranilniki energije), učinkovitega upravljanja virov energetske fleksibilnosti (proizvodnja in odjem) in učinkovitega upravljanja s primarno in sekundarno elektroenergetsko opremo.

»Povezljivost, interoperabilnost, varnost in zanesljivost so ključne smeri razvoja tovrstnih rešitev. Nekatere tehnologije morda trenutno še niso dovolj komercialno zrele, pričakovati pa je, da bodo v prihodnjih letih imele pomembno vlogo. Sistemi za učinkovito upravljanje fleksibilnih virov energije naj bi predstavljali pomembna orodja prihodnosti za zagotavljanje učinkovitejšega izkoriščanja obstoječe energetske infrastrukture in obenem zmanjševanja pritiska za investicije oziroma konvencionalno povečevanje prenosnih kapacitet primarne infrastrukture. Prav tako tovrstni sistemi že danes omogočajo preventivno vzdrževanje in zmanjševanje tehničnih izgub. Pričakovati je, da bodo napredni napovedni algoritmi omogočali, da postajajo pametni in učinkovito upravljajo fleksibilne vire električne energije,« pojasnjujejo v Solveri Lynx.

Dodajajo, da je v Sloveniji kot tudi v Evropi in globalno v zadnjih letih možno zaslediti primere uspešnih praks in pilotnih projektov, ki razvijajo, demonstrirajo in validirajo najnovejše tehnologije za podporo uresničevanju zgoraj izpostavljenim spremembam in usmeritvam.

»Tehnološki razvoj na področjih interneta stvari in interneta vsega elektroenergetskim družbam omogoča povezovanje sistemov in naprav za doseganje nadzora nad stanjem procesov, topologije in objektov v (skoraj) realnem času – podpora izboljšanju kakovosti oskrbe (neprekinjenost napajanja, kakovost napetosti) - in izvajanje energetske fleksibilnosti v (skoraj) realnem času in shranjevanje in pretvorbo viškov energije za doseganje ‘stabilnega obratovanja elektroenergetskega omrežja ob upoštevanju maksimalne vključenosti in izkoriščenosti razpršenih virov’,« pravijo v Solveri Lynx.

Izpostavljajo še, da poleg direktnih ekonomskih učinkov uvedbe naprednih tehnologij na trgu električne energije digitalizacija podpira storitveno usmerjeno ekonomijo. »Razpoložljivost podatkov v (skoraj) realnem času, povezljivost sistemov in avtomatizacija elektrodistribucijskim podjetjem poleg učinkovitosti prinašajo priložnosti za izvajanje naprednih podatkovnih storitev, storitev na omrežju, izvajanje novih storitev in izboljšanje komercialne kakovosti obstoječih storitev. Napredna analitika podatkov bo pripeljala do novih spoznanj, vedenj in novih poslovnih modelov.«

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice