Arhiv novic

Arhiv novic

Uporaba biomase še najprej narašča; državne subvencije zadovoljive

Čeprav sončne elektrarne trenutno beležijo eksponentno rast, tudi uporaba biomase kontinuirano narašča, je na nedavnem nizozemsko-slovenskem poslovnem forumu o obnovljivih virih energije (OVE) povedal David Špeh iz podjetja Biomasa. Dodal je tudi, da so cene peletov iz biomase spet na zadovoljivi ravni, podporo države pa ocenjuje kot zadovoljivo.

»Kar se tiče peletov, so te cene med energetsko krizo poskočile, kar je začasno ustavilo trg. A trenutno so cene spet na ravni, ki so primerne za kupce,« je dejal Špeh in obenem pojasnil, da večino biomase uporabljajo na podeželju in v daljinskih sistemih ogrevanja, kjer ni dostopa do plina. 

Ocenjuje tudi, da je podpora država na področju biomase zadostna. »Če bo podpora ostala na trenutnem nivoju, bo to zelo dobro. Eko sklad nudi podpore tako za gospodinjstva kot za daljinske sisteme ogrevanja. Sedaj so pa na voljo tudi podpore pri prehodu s fosilnih virov na OVE za kotlarne,« še dodaja Špeh.

Po njegovih besedah bo uporaba biomase narasla tudi s povečanim številom sončnih elektrarn. »Ko bo zgrajenih dovolj fotovoltaičnih elektrarn, bomo imeli sicer ogromno viškov elektrike. Po drugi strani pa je poraba elektrike zaradi toplotnih črpalk tudi velika. Ker rabi toplotna črpalka elektriko pozimi in ponoči, ko pa ni proizvodnje iz fotovoltaike, bi bila v tem času uporaba biomase zelo primerna,« pojasnjuje Špeh. 

Poudaril je tudi, da višja, kot je cena elektrike, tem bolj postane uporaba biomase konkurenčna. Obenem je opozoril, da je uporaba biomase omejena. 

Kot še dodaja, v Biomasi uporabljajo ekskluzivno slovenski les, ki ga je mogoče nabaviti v radiu 40 km, saj je drugače cena transporta previsoka. V podjetju pa razmišljajo tudi o večji uporabi drugega odpadnega lesa, kot so iverka in lakiran les. 

»Za takšen projekt pa je treba pridobiti okoljevarstveno dovoljenje za sežig odpadnega lesa, samo tehnologijo pa trenutno v podjetju še razvijamo,« je sklenil Špeh.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice