Arhiv novic

Arhiv novic

Tudi s traktorji lahko zmanjšamo porabo goriva

»Zmanjševanje porabe goriva v kmetijstvu lahko drastično vpliva na ekonomiko kmetijske pridelave in predelave. Strokovnjaki s področja kmetijske tehnike so ugotovili, da približno 50 % vse porabljene energije v kmetijstvu in gozdarstvu predstavlja dizelsko gorivo za pogon traktorjev in samovoznih strojev, stroški goriva pa predstavljajo tudi do 40 % stroškov za uporabo traktorja na kmetiji, pri čemer ni zanemarljiv tudi podatek, da cena gorivu raste hitreje, kot rastejo odkupne cene pridelkov,« pravi dr. Viktor Jejčič, predstojnik oddelka za kmetijsko tehniko in energetiko na Kmetijskem inštitutu Slovenije, ki je nedavno organiziral seminar 'Zmanjšajmo porabo goriva s traktorji'.

Da poraba goriva ni zanemarljiva za uporabnika traktorja ali drugega delovnega stroja, kaže podatek, da cena goriva pri stroških uporabe traktorja skozi njegovo celotno življenjsko dobo lahko dosega tudi več kot polovico nabavne vrednosti novega traktorja. Če upoštevamo, da so stroški vzdrževanja, rezervnih delov, amortizacije in ostali stroški traktorja približno enaki za traktorje različnih proizvajalcev, povečana poraba goriva povzroči, da ima traktor ali delovni stroj, ki več porabi, tudi do 10 in več odstotkov dražjo strojno uro, kar pomeni manjšo konkurenčnost. 

Sodobne tehnične rešitve, ki več prispevajo k zmanjševanju porabe goriva, se bodo zaradi zahtevnosti in cene postopoma uvajale tudi na področje traktorjev in delovnih strojev, kar bo vplivalo na zmanjševanje porabe goriva in emisije toplogrednih plinov v prihodnosti. Porabo goriva lahko učinkovito znižamo tudi na traktorjih starejše generacije, ki so še vedno v veliki meri v uporabi na različnih kmetijah, poudarja Jejčič in dodaja, da je z upoštevanjem različnih ukrepov za zmanjševanje porabe goriva mogoče dosegati tudi do 30 % manjšo porabo goriva. 

Porabo goriv traktorjev in delovnih strojev lahko zmanjšamo z naslednjimi ukrepi (večina ne zahteva posebnih finančnih vložkov):

  • pravilna uporaba,
  • izobraževanje s področja energijsko varčne uporabe traktorjev, samovoznih strojev, priključnih kmetijskih strojev in delovnih strojev
  • redno in kakovostno vzdrževanje,
  • uskladitev traktorja in priključnih strojev glede potrebne moči za vleko ali pogon,
  • izbira optimalnega prestavnega razmerja glede delovne operacije,
  • preverjanje in prilagajanje tlaka v pnevmatikah glede na tip in stanje podlage,
  • uporaba alternativnih goriv namesto mineralnega dizelskega in bencinskega goriva,
  • uvajanje novih, sodobnih, energijsko manj potratnih traktorjev, samovoznih kmetijskih in delovnih strojev z energetsko varčnejšimi motorji in transmisijami ter z njihovo racionalno rabo,
  • opremljanje s sodobnejšo mehanizacijo, ki omogoča tudi združevanje delovnih operacij,
  • zmanjšanje števila prehodov pri obdelavi kmetijskih površin (npr. uvajanje minimalne obdelave tal, direktna setev),
  • uvajanje preciznega kmetovanja,
itd. 
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice