Arhiv novic

Arhiv novic

Tudi plinski sektor daje poudarek kombiniranju plina z obnovljivimi viri

Če so bile v minulih 31. letih plinske konference hrvaškega strokovnega združenja za plin (HSUP), ki je tudi letos v prvih majskih dneh potekala v Opatiji, posvečene plinifikaciji pa denimo diverzifikaciji virov plina, je letošnje tradicionalno srečanje plinskih strokovnjakov izpostavilo plin kot premostitveni energent in kot energent, ki se lahko učinkovito kombinira z obnovljivimi viri energije.

Kot je dejal prof. Igor Dekanić z Rudarsko-geološko-naftne fakultete Univerze v Zagrebu, tranzicija v energetiki zahteva več fleksibilnosti pa kombiniranje plina z drugimi viri energije, digitalizacijo.

»Prav je, da elektrarne uporabljajo različne vire energije, med njimi vse več obnovljivih, toda le plin lahko ob tovrstnih virih energetskemu sistemu zagotavlja potrebno stabilnost,« je ob robu tradicionalne plinske konference, ki se je danes pričela v Opatiji, poudaril Dekanić, prof. dr. Miljenko Šunić, prav tako iz združenja HSUP, pa pridaja, da je po njegovem napak tudi, da je premog (namesto plina) našel mesto v denimo Termoelektrarni Plomin.

Kot pravita plinska strokovnjaka, bo potreben še večji poudarek na novih tehnologijah tudi v plinskem sektorju, za trg plina pa ocenjujeta, da se bo z novo infrastrukturo še nadalje razvijal, čeravno je število ponudnikov konkretno na Hrvaškem (na hrvaškem trgu je 50 dobaviteljev in 36 distributerjev plina; op.p.) že danes preveliko. Bo pa, tako strokovnjaka, tudi novi terminal utekočinjenega zemeljskega plina (UZP) na Krku pozitivno prispeval k razvoju trga, in to širše regionalnega, ne le hrvaškega.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice