Arhiv novic

Arhiv novic

Trimo prepričal Bruselj z energijsko učinkovitim fasadnim sistemom

Iz Bruslja so sporočili, da bo Evropska komisija za hitrejši dostop inovativnih projektov do trgov namenila skoraj 32 milijonov evrov. V petem krogu dodelitve sredstev v okviru programa »hitra pot do inovacij« (Fast Track to Innovation – FTI) so izbrali 15 projektov, v katerih sodeluje 70 partnerjev iz 19 držav, in vsak projekt bo prejel okrog dva milijona evrov. Med prejemniki je tudi slovensko podjetje Trimo, ki bo za uveljavljanje energijsko učinkovitega steklenega fasadnega sistema Qbiss Air na evropskih in svetovnih trgih skupaj s štirimi mednarodnimi partnerji prejelo skoraj 2,5 milijona evrov.

Trimo bo kot koordinator projekta prejel 1.248.293 evrov, Zavod za gradbeništvo (ZAG) Slovenije, ki ravno tako sodeluje pri projektu, pa 333.790 evrov, je sporočila Evropska komisija.

Med tokratnimi slovenskimi prejemniki je tudi podjetje Farmatech, ki bo za preskušanje inteligentnih osi za prikolice v okviru mednarodnega projekta Teknoax 2.0 prejelo 204.268,75 evra.

Instrument FTI je bil uveden januarja 2015 kot dvoletni pilotni projekt s proračunom 200 milijonov evrov v okviru programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Namenjen je podpiranju inovativnih podjetij in organizacij za lažje uveljavljanje razvitih inovativnih izdelkov na trgu. Komisija je v petem krogu dodelitve sredstev v roku do 1. junija letos prejela 280 projektnih predlogov s skupaj 1194 partnerji, pri čemer so bila skoraj polovica prejemnikov (44 %) mala in srednja podjetja (MSP).

Doslej so v okviru FTI izbrali 77 predlogov, ki so prejeli skoraj 166,5 milijona evrov podpore, med njimi tudi sedem slovenskih podjetij.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice