Arhiv novic

Arhiv novic

Trg toplotnih črpalk v porastu

Trg toplotnih črpalk je že nekaj let zaporedoma v porastu, in to tako v Sloveniji kot v Evropi. Po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev toplotnih črpalk, je bilo leta 2014 v Evropi prodanih 796.746 enot toplotnih črpalk, samo leto kasneje pa se je prodaja povečala za dodatnih 10 odstotkov. – V Sloveniji z nepovratnimi finančnimi sredstvi financiranih približno 3.000 ogrevalnih toplotnih črpalk letno.

Kot so sporočili iz podjetja Viesmann, »to pomeni, da smo ponudniki toplotnih črpalk v letu 2015 prodali 880.179 enot« in s tem v enem samem letu pomagali prihraniti 24 milijonov ton emisij CO2, so dodali.

»Raziskave kažejo tudi, da je konec lanskega leta v Evropi skupno obratovalo nekaj več kot 8 milijonov toplotnih črpalk, s katerimi smo zamenjali končno povpraševanje po energiji za 120 milijard kWh, obenem pa je proizvedli za 147 milijard kWh,« so sporočili iz Viessmana in dodali, da je bilo tako samo v letu 2015 za potrebe toplotnih črpalk v Evropi ustvarjenih 46.000 novih delovnih mest. 

Trg toplotnih črpalk za enega najhitreje rastočih velja predvsem v Italiji, kjer so v letu 2015 zabeležili 20-odstotno rast, podoben preskok pa so doživeli tudi v Španiji s 15-odstotno povečano prodajo in v Franciji, kjer je rast bila 8-odstotna, so sporočili. Pozitiven trend rasti pa, tako v podjetju Viessman, beležijo tudi v drugih evropskih državah, kot so Nemčija, Norveška in Finska, kjer letno prodajo približno 100.000 enot.

Vzroke takšnemu porastu v Viessmanu pripisujejo dejstvu, da so cene zemeljskega plina in nafte vse višje, obenem pa je dosegljivih vse več možnosti za pridobitev nepovratnih finančnih sredstev za naložbo v alternativne in okolju bolj prijazne vire ogrevanja.

Konkretno v Sloveniji je, se Viessman sklicuje na podatke Eko sklada, z nepovratnimi finančnimi sredstvi financiranih približno 3.000 ogrevalnih toplotnih črpalk letno. »Ponekod, na primer v Franciji in Nemčiji, pa je razloge za rast iskati tudi v dejstvu, da vlade uvajajo strožje zahteve glede stavbnega gradbeništva, kar pomeni, da toplotne črpalke pomagajo, da ljudje te predpise dosledno upoštevajo,« še pravijo v omenjenem ponudniku toplotnih črpalk.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice