Arhiv novic

Arhiv novic

Trajnostno sedaj tudi na poti od letališča do prestolnice

Potem, ko je souporaba 100-odstotno električnih vozil Avant2Go z otvoritvijo postajališča na letališču Jožeta Pučnika pomenila vzpostavitev prve brezemisijsko povezave prestolnice z letališčem, je podjetje Avant car sporočilo, da s projektom vstopajo v drugo fazo in vključujejo še več lokacij in polnilnih mest, izboljšano pokritost, dodana vozila z daljšim dosegom in dodatne funkcionalnosti v aplikaciji. V prihodnjih tednih tako načrtujejo odprtje lokacije ob Letališki cesti v Ljubljani, s čimer bo ustvarjena povezava z BTC Cityjem in centrom mesta Ljubljana.

Prevzemne in vračilne točke vozil predstavljajo pomemben dejavnik razvoja sistema Avant2Go, pravijo v omenjenem podjetju in dodajajo, da si želijo čim večje pokritosti. Septembra so denimo v garaži Kongresnega trga vzpostavili novo lokacijo, ki omogoča avtomatsko odpiranje zapornice za vozila Avant2Go. V BTC Cityu na štirih lokacijah že poteka sodelovanje v okviru t.i. živega laboratorija.

Tudi na letališču imajo štiri priključke. Strošek poti na ali z brniškega letališča se obračuna kot vsota časa, kilometrov in dodatka za eno smer, ki v testni fazi znaša fiksnih 5 evrov. Celotni strošek poti v eno smer se tako giblje med 11 in 16 evri, odvisno od izbranega vozila in tudi tega, ali uporabnik izkorišča prednosti nižje cene nočne tarife.

Z novimi lokacijami in uporabniki v floto umeščajo dodatna vozila, tako da bo po prvem letu delovanja na cesti okoli 50 Avant2Go vozil, še pravijo v družbi Avant car. Vsa Avant2Go polnilna mesta, sedaj jih je že 42, so namenjena izključno uporabnikom car sharing sistema, zaradi česar so snovalci za polnilne postaje razvili identifikacijo s pomočjo t.i. RFID kartic, na osnovi česar se aktivira ali deaktivira polnjenje vozil.

Sicer pa njihova, v Sloveniji razvita, tehnologija omogoča, da uporabniki preko pametnih telefonov rezervirajo, aktivirajo in uporabljajo vozila le, ko jih potrebujejo in zanje plačujejo samo v času uporabe. Snovalci so v sistem vključili 100 % električna vozila BMW, Renault in Smart. Njihova aplikacija je po novem dostopna v spletnih velikanih App Store in Google Play in je brezplačna za nalaganje.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice