Arhiv novic

Arhiv novic

Trajnostni promet: Slovenija in države JVE najslabše

Evropska komisija je objavila pregled stanja na področju prometa za leto 2016, po katerem so Slovenija in države JV Evrope na zadnjih petih mestih v EU. Slovenija je med vsemi 28 članicami EU na 24. mestu, sledijo Bolgarija, Grčija, Hrvaška in Romunija.

Nizozemska je v pregledu stanja na področju prometa za leto 2016, ki države članice EU primerja glede na njihove dosežke v 30 kategorijah, tretje leto zapored na prvem mestu z visokimi ocenami v 15 kategorijah, sledijo pa ji Švedska, Nemčija in Avstrija. Komisija sicer ugotavlja, da je bil v vsej EU dosežen napredek v smeri bolj trajnostne in okolju prijazne mobilnosti, ki se kaže v deležu obnovljive energije v prometu in številu novih avtomobilov na alternativna goriva.

Vendar nizke ravni in velike razlike med državami kažejo, da obstaja potencial za pospešitev prehoda v mobilnost z nizkimi emisijami – tudi zato je Bruselj julija letos sprejel evropsko strategijo za mobilnost z nizkimi emisijami.

Na področju infrastrukture se učinki naložb pokažejo šele s časom, so pa nekateri pozitivni učinki naložb vidni v zaznani kakovosti prometne infrastrukture. V prihodnjih letih bo to postalo izrazitejše zaradi dodatnih naložb, zlasti prek instrumenta za povezovanje Evrope in naložbenega načrta Evropske komisije za Evropo, ocenjuje Komisija.

Za Slovenijo poročilo izpostavlja, da ima relativno visoko število polnilnih mest za električna vozila. Vendar je število vozil na alternativni pogon relativno nizko, delež uporabe energije iz obnovljivih virov v porabi pogonskih goriv pa med najnižjimi v EU.

Pregled stanja je sicer na voljo tukaj.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice