Arhiv novic

Arhiv novic

Temperaturni rekordi na Arktiki talijo led in sneg

Rekordno visoke temperature zraka nad Arktiko so odgovorne za pozno zamrzovanje morja in za obsežno taljenje ledenih ploskev ter snega na kopnem, ugotavlja nedavno objavljeno poročilo znanstvenikov Nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAA).

Poročilo, ki združuje ugotovitve 61 znanstvenikov iz enajstih različnih držav in ki poročajo o spremembah v zraku, oceanih, na kopnem in v ekosistemih, so letos pripravili že enajstič. Zajema obdobje od oktobra 2015 do septembra 2016, znanstveniki pa opozarjajo, da so v tem času zabeležili najvišje temperature nad kopenskim delom Arktike odkar potekajo meritve. Kot je poudaril Jeremy Mathis, direktor raziskovalnega programa NOAA, so signali stalnega segrevanja in vse hujših posledic, ki jih ima to za okolje, letos zelo močni, jasni in izraziti. Prepričan je, da moramo s pomočjo znanosti okrepiti spremljanje opazovanje Arktike in na osnovi znanstvenih ugotovitev sprejemati dobre odločitve na področju varovanja okolja, varne preskrbe s hrano in tudi najti nove priložnosti za poslovanje.

Avtorji poročila navajajo, da so bile povprečne letne temperature nad kopenskim delom Arktike najvišje odkar jih merijo in da so od leta 1900 narasle za 3,5 stopinj Celzija. Zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo, da se arktično območje segreva dvakrat hitreje kot ostala območja na Zemlji, ki bodo sicer prav tako zabeležila najtoplejše leto v zgodovini. 

Zabeležili so tudi rekordno nizko spomladansko snežno odejo na severnoameriški Arktiki, kjer je bilo maja s snegom pokritih manj kot štiri milijone kvadratnih kilometrov, kar se je zgodilo prvič od začetkov satelitskih opazovanj leta 1967. 

Zmanjšala se je tudi ledena ploskev na Grenlandiji, kar je postala stalna praksa od začetka merjenj v letu 2002. Poleg tega se je začel led letos taliti bolj zgodaj, hitreje se je v 37-ih letih začel taliti le enkrat, in sicer v letu 2012.

Taljenje ledu na kopnem na Arktiki in zmanjševanje ledu na morju pa še krepi absorpcijo sončnih žarkov v morju, kar krepi tudi obširno cvetenje alg. Tundra pa zdaj "izpušča več ogljika v ozračje, kot pa ga absorbira," so še navedli v poročilu in opozorili, da bo imelo taljenje permafrosta, v katerem je ujetih veliko toplogrednih plinov, zlasti metana, "velike posledice na vreme in podnebje tako na Arktiki kot drugod po svetu".

Znanstveniki so v obdobju od sredine oktobra 2016 do poznega novembra 2016 zabeležili tudi rekordno nizko gladino Arktičnega morja, ki je najnižja po letu 1979 in kar za 28 odstotkov nižja od oktobrskega povprečja med leti 1981 in 2010. Arktični led je vse tanjši, tako imenovanega večletnega ledu, ki se poleti ne stopi, pa je zgolj še 22 odstotkov, medtem ko ga je bilo leta 1985 okoli 45 odstotkov, navaja poročilo. Višja je tudi temperatura na površini morja. Avgusta je bila tako od povprečja med leti 1982 in 2010 višja za pet stopinj Celzija.

Poročilo, ki ga najdete TUKAJ, je ključno orodje za spremljanje sprememb na Arktiki in ugotavljanje, kako lahko te spremembe vplivajo na skupnosti, gospodarstvo in ljudi, so še zapisali na spletni strani NOAA.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice