Arhiv novic

Arhiv novic

Slovenski leseni peleti občutno slabši od švedskih in čeških

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pred kratkim objavila raziskavo lesnih peletov, v katerih ugotavlja, da so švedski in češki peleti bistveno bolj kakovostni od slovenskih. Povprečna ocena pri švedskih je namreč dosegla 70 odstotkov, pri čeških 66 odstotkov, pri slovenskih pa zgolj 44 odstotkov.

Tokratno testiranje lesnih peletov je ZPS izvedla skupaj z Gozdarskim inštitutom Slovenije, v njem pa so preverili skoraj 50 vzorcev. Polovico so jih kupili v Sloveniji, druge pa na Švedskem in Češkem. Razlika je več kot očitna, pravijo na ZPS. 

»Čeprav se je lani zdelo, da se je kakovost peletov, ki jih prodajajo pri nas, izboljšala, lahko tokrat spet zapišemo, da boste pri nakupu bolj verjetno naleteli na pelete, ki ne ustrezajo nobenemu standardu kakovosti, kot na takšne, ki s svojimi lastnostmi sodijo v razred A1 ali A2,« pravijo na ZPS in dodajajo, da omenjena dva razreda tudi edina priporočajo za nakup, saj zagotavljata najbolj kakovostno in okolju bolj prijazno ogrevanje.

Glavna težava, ki so jo opazili pri testiranju, je predvsem velik ostanek pepela, saj je najvišjemu standardu ustrezalo le osem vzorcev. »Razlika med najboljšima ter najslabšim je več kot občutna: za prvima ostane zgolj 0,37 odstotka pepela, za najslabšim pa 2,71 odstotka ali več kot sedemkrat več,« pravijo na ZPS.

Druga težava slovenskih peletov je slaba mehanska obstojnost. Izkazalo se je namreč, da ima pet vzorcev mehansko obstojnost slabšo od 96,5 odstotka, kar je mejna vrednost za kakovostni razred B, za tri vzorce pa je bila izmerjena ravno mejna vrednost . Pri tem preizkusu se je pri najboljših peletih v prah spremenilo zgolj 0,55 odstotka mase, pri najslabših pa 7,42 odstotka mase. »To v praksi pomeni, da boste lahko v peč namesto 15 kilogramov peletov stresli več kot kilogram prahu, ki lahko povzroči težave in zastoje pri transportu peletov iz zalogovnika v kurišče,« so pojasnili na ZPS.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice