Arhiv novic

Arhiv novic

Slovenska prestolnica – mesto brez plastičnih vrečk?

»Želimo si, da bi Ljubljana postala mesto brez plastičnih vrečk,« je na nedavni novinarski konferenci dejala vodja oddelka za varstvo okolja na mestni občini Ljubljana (MOL) Nataša Jazbinšek Seršen. Na konferenci so med drugim predstavili akcijo Nisem večna, sem pa zato manj tečna, s katero skušajo ljudi opozoriti na to, kako plastične vrečke obremenjujejo okolje. Že od spomladi naj bi bile na ljubljanskih tržnicah dovoljene le še biorazgradljive vrečke. 

Kot je povedala direktorica Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Mateja Duhovnik, so v okviru akcije decembra med prodajalce na tržnici razdelili 127.000 biološko razgradljivih vrečk, predvidoma od aprila naprej pa naj bi bile na tržnicah v lasti občine dovoljene le še biorazgradljive vrečke.

V Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) so že sprejeli pravilnik, ki uporabnikom tržnice nalaga, da morajo na prodajnem mestu pri prodaji blaga uporabljati le še biorazgradljive vrečke, kmalu pa naj bi prodajalce tudi nadzorovali, jih najprej opozarjali in nato še kaznovali.

Kot je povedala Duhovnikova, so trenutno v postopku nakupa večje količine biorazgradljivih vrečk, ki jih bodo nato prodajali prodajalcem na tržnicah. Po kakšni ceni še ni določeno, prodajalci pa bodo lahko uporabljali katerekoli certificirane biološko razgradljive vrečke. Še bolje pa je, pravijo na občini, če bi občani na tržnico hodili s svojimi košarami ali vrečkami. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice