Arhiv novic

Arhiv novic

Slovenija razmišlja tudi o vodiku, kot potencialnem gorivu

Slovenija je trenutno ena od redkih držav med državami članicami EU, ki nima strategije, kako vodik kot energent vpeljati na trg, je na Svetovni konferenci o vodikovi tehnologiji, ki je sredi julija potekala v Pragi, poudaril državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo (MzI) Jure Leben.

Na konferenci je Jure Leben predstavil izsledke primerjalne študije o implementaciji vodikovih tehnologij v Sloveniji, pri predstavitvi pa se je, kot so povedali na MzI, osredotočil na vodik kot potencialno gorivo, na njegovo proizvodnjo, distribucijo, skladiščenje ter okoljske koristi, ki jih prinašajo vodikove tehnologije.

Na področju vpeljave novih tehnologij, kot je vodik, doslej še ni bilo narejene nobene posebne analize ali primerjave med posameznimi državami članicami, niti ni bila še podana obrazložitev, zakaj ena država uživa višjo raven implementacije vodikovih tehnologij kot druga, je povedal Leben. Dodal je, da obstaja »samo širši pregled trenutnega stanja vodikovih tehnologij v državah EU in preostalem svetu«.

»Da bi lahko vpeljali vodik kot energent v Akcijski načrt za alternativne vire energije v prometu, vse ključne deležnike ozaveščamo o prednostih in pomembnosti uvajanja vodikovih tehnologij. Slovenija je dovolj razvita država, da lahko vpeljuje nove tehnologije, zato stremimo k temu, da zvišamo raven razumevanja procesov in praktičnih postopkov za sprejemanje in uvajanje novih tehnologij,« je še poudaril Leben.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice