Arhiv novic

Arhiv novic

Slovenija prihodnje leto za podnebni sklad 157 milijonov evrov

Slovenija bo v prihodnjem letu podvojila sredstva za podnebne finance, ki so namenjena državam v razvoju, je na podnebni konferenci (COP24), ki poteka v Katovicah na Poljskem, dejal slovenski okoljski minister Jure Leben. Trenutno temu vsako leto namenimo 3,5 milijona evrov. Minister je tudi spomnil, da bo naša država v prihodnjem letu za podnebni sklad namenila 157 milijonov evrov.

Jure Leben je v začetku decembra v okviru drugega dela zasedanja sodeloval na ministrskem vrhu, ki se ga udeležujejo ministri za okolje in podnebne spremembe držav pogodbenic UNFCCC. Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor (MOP), je bilo v ospredju pogovorov povečanje ambicije in ciljev za izvajanje Pariškega sporazuma ter intenziven dialog glede učinkovite mobilizacije podnebnih financ za pomoč državam v razvoju.

Slovenski minister je poudaril, da se je čas za izmikanje boju proti podnebnim spremembam, iztekel in da je ključno, da pristojni ministri v Katovicah dogovorijo način izvajanja Pariškega sporazuma, saj »pogodbenice krvavo potrebujemo dogovor o pravilih igre. Alternative temu, edinemu pravno zavezujočemu svetovnemu dogovoru, namreč ni.«

Zavzel se je tudi za učinkovitejšo mobilizacijo podnebnih financ za pomoč državam v razvoju in dejal, da je MOP že pristopil k pripravi slovenske podnebne strategije do leta 2050. Opozoril je, da je »čas, da postane okoljska politika del prav vsake politike in politične odločitve v Sloveniji. Okolje je bilo predolgo zanemarjeno nebodigatreba področje v Sloveniji in svetu,« je dejal minister in dodal, da se moramo pravočasno vkrcati na »zadnji vlak nujnih sprememb za ohranitev zelene Slovenije in zelenega planeta«.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice