Arhiv novic

Arhiv novic

Slovenija na poti v družbo brez plastičnih vrečk?

Od 1. januarja 2019 bodo na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov brezplačne nosilne vrečke, ne glede na debelino njihove stene, prepovedane, je na včerajšnji seji odločila vlada. Ta je namreč sprejela spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, katere glavni namen je trajno zmanjšati porabo lahkih plastičnih nosilnih vrečk.

S sprejetjem uredbe bomo v našo zakonodajo prenesli evropsko direktivo glede zmanjšanja porabe lahkih plastičnih nosilnih vrečk, ki nalaga tudi sprejetje ustreznih ukrepov v ta namen. S sprejetimi ukrepi naj bi odpravili smetenje, spremenili naj bi se vedenjski vzorci potrošnikov, hkrati pa naj bi spodbujali tudi preprečevanje nastajanja odpadkov.

Uredba določa tudi cilj, in sicer, da se do konca leta 2019 zmanjša letna raven potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk (pod 90 takih vrečk na osebo), do konca leta 2025 pa pod 40 lahkih plastičnih nosilnih vrečk na osebo.

Iz vseh ukrepov so izvzete zelo lahke plastične nosilne vrečke, namenjene primarni embalaži svežih živil, ki niso predpakirana (na primer vrečke za sadje in zelenjavo). Vendar pa bo morala država, v skladu z uredbo, urediti tudi ozaveščanje potrošnikov na institucionalni ravni ter poročati Evropski komisiji.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice