Arhiv novic

Arhiv novic

Slovenija dobila dve hitri električni polnilnici

Pred kratkim sta začeli delovati dve hitri polnilnici za električna vozila, ki sta del projekta Zeleni koridorji Slovenije. Prvi polnilnici na našem avtocestnem križu so odprli na bencinskem servisu Petrol Tepanje zahod in bencinskem servisu OMV Lopata jug. V okviru projekta, ki ga ob podpori ministrstva za infrastrukturo vodi SODO (Sistemski operater distribucijskega omrežja) skupaj s partnerji Petrolom, OMV Slovenija in Darsom, lahko do konca leta pričakujemo izgradnjo še preostalih 26 polnilnic, ki omogočajo do 80-odstotno napolnitev vozila v manj kot pol ure. Projekt je vreden dva milijona evrov.

Za celoten projekt je 1,38 milijona evrov zagotovila družba SODO, 620 tisoč evrov pa je iz evropskih sredstev. V kakšnem času se bo naložba povrnila, niso znali povedati, a pričakujejo, da bi bila povračilna doba lahko 10 let. Projekt Zeleni koridorji Slovenije je del projekta Srednjeevropski zeleni koridorji, katerega namen je zgraditi mrežo elektromobilnosti vse od Norveške do Hrvaške.

Slovenija ima pri tem zelo ugodno geografsko lego za postavitev hitrih polnilnic, pri čemer je načrtovana oddaljenost med polnilnicami do 50 kilometrov. Pri določitvi lokacij so upoštevali tudi racionalnost izvedbe, da se v največji možni meri izkorišča obstoječo elektroenergetsko infrastrukturo, kar pomeni postavitev hitrih polnilnic v neposredni bližini že obstoječega električnega omrežja.

Hitre polnilnice imajo nadstandardno tehnologijo, kar pomeni, da bo zagotovljena kompatibilnost z večino električnih vozil na trgu. Vse polnilnice skupaj bodo predstavljale eno povezljivo omrežje, kar pomeni, da bo po vzpostavitvi regionalne mreže hitrih polnilnih postaj v Avstriji, na Slovaškem in v Sloveniji, kot tudi na dodatnih polnilnicah na Hrvaškem in v Nemčiji voznikom in lastnikom električnih vozil omogočeno nemoteno potovanje onstran meja.

In če smo doslej potrebovali 8-urno polnjenje, lahko danes iz Maribora v Koper pridemo z le enim 25-minutnim postankom za polnjenje svojega električnega konjička.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice