Arhiv novic

Arhiv novic

Slovenija bo dobila novo tovarno fotovoltaičnih modulov

Predvidoma v drugi polovici leta naj bi v poslovni coni Risnik v Divači družinsko podjetje SMT zagnalo proizvodnjo fotonapetostnih modulov. Okoli 12 milijonov evrov vredna naložba naj bi v začetku omogočila dnevno proizvodnjo 3600 modulov, kupce zanje pa bodo iskali predvsem v tujini.

»V 5000 kvadratnih metrih veliki proizvodni hali bo dovolj prostora tudi za morebitno širjenje proizvodnje, ko bo posel stekel, poleg tega pa je tudi zemljišče dovolj veliko, da omogoča dodatno gradnjo, če bi bilo to potrebno,« pravi direktor SMT-ja Peter Polič. Trenutno so v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, ker bo tovarna stala na kraškem terenu, pa čakajo še na soglasje Agencije RS za okolje. »Postopki trajajo dlje časa, kot smo pričakovali,« priznava Polič, a vseeno verjame, da bodo proizvodnjo zagnali v drugi polovici letošnjega leta.

In zakaj se je družba, ki razvija in izdeluje napredne visokotehnološke elektronske naprave ter večino svojih izdelkov izvozi, odločila, da bo postavila tovarno fotovoltaičnih modulov? »Ker se ukvarjamo z razvojem in proizvodnjo elektronskih sklopov, smo se velikokrat srečali tudi s proizvodnjo elektronskih razsmernikov za sončne elektrarne. V tem smo videli svojo priložnost,« pravi Polič. »Ugotovili smo, da fotonapetostni modul ni neka visoka tehnologija, da je njegova proizvodnja v primerjavi s tem, kar počnemo precej preprosta, in da imamo v podjetju prav vse znanje, ki ga potrebujemo za ta namen,« pove sogovornik in doda, da ima modul le osem sestavnih delov – steklo, folijo, celice, dve različni žici, priključno škatlo, aluminijast okvir in silikon. »S proizvodnjo modulov bomo tako lahko kupcu ponudili celoten paket, ki ga potrebuje za postavitev fotonapetostne elektrarne, od razsmernika do modulov.«

Zaveda se, da bodo morali biti konkurenčni ne le evropskim proizvajalcem, ampak tudi azijskim, a je prepričan, da je to povsem mogoče. »Cene repromateriala in opreme so za azijske proizvajalce približno enake kot za nas, pa tudi delovna sila tam ni več tako poceni, kot je včasih veljalo,« pravi Polič in doda, da bodo zadovoljni z maržo, za katero delajo Azijci. Sprva bodo module proizvajali za druge blagovne znamke, a končni cilj je proizvodnja za lastno blagovno znamko.

Tako kot ostali proizvajalci fotonapetostnih modulov bodo komponente za fotonapetostne module načeloma uvažali. »Dobavitelji so večinoma že izbrani in prihajajo iz tujine, nekaj pa bo najbrž tudi slovenskih, saj usklajevanja še potekajo. Zlasti na področju dobave stekla in aluminija je veliko priložnosti za slovenske dobavitelje,« pravi Polič in dodaja, da bodo, če bodo cenovno konkurenčni, vedno dali prednost domačim dobaviteljem, saj da želijo na ta način podpirati slovensko gospodarstvo. »Zlasti bi radi poslovali z domačimi družinskimi podjetji, takšnimi, kot je naše. Njim smo pripravljeni plačati tudi nekaj več,« pove direktor. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice